Printer Friendly Version Светосавска академија у Темишвару, 27.01.2024. @ 29 January 2024 02:27 PM


У организацији Савеза Срба у Румунији, 27. јануара 2024. године у Националној румунској опери у Темишвару, одржана је Светосавска академија. У присуству многобројне публике, присутнима су се обратили изасланик председника Републике Србије Дејан Савић, саветник  премијера Румуније Андреј Јон Унгар, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором Ђорђе Милићевић,  амбасадор Стефан Томашевић, заменик градоначелника Темишвара  Космин Табара, а у име председника Румуније Клауса Јоханиса прочитано је писмо честитке. Свечаности су присуствовали и државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић председник ССР и посланик у Парламенту Румуније Огњан Кристић, а испред  Епархије темишварске, архијерејски заменик, протојереј-ставрофор др Маринко Марков.


Амбасадор Томашевић је у свом обраћању подсетио да се овогодишња Светосавска академија одржава 805 година након што је Српска православна црква на челу са њеним архипеископом Светим Савом постала самостална. Србе из Румуније је оценио као пример добро организоване заједнице, указавши да је потребно да буду посвећени својој традицији, кулутри, језику и својим коренима. Подсетио је да се Дан Светог Саве у Румунији обележава и као Дан српског језика у Румунији, па је у том смислу истакао да будућност и опстанак српске заједнице у Румунији зависи од образовања и очувања српског језика. 


Након свечане академије, према традицији, одржан је Светосавски бал.


Дан Светог Саве обележен је пригодним свечаностима и у Араду, Решици, Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, али и у другим школама и српским православним храмовима у Румунији где живи српска заједница.