Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Tomaševića sa direktorom Nacionalnog instituta za istraživanje-razvoj u informatici Adrianom Viktorom Veverom @ 6 December 2023 07:09 AM

U Nacionalnom institutu za istraživanje-razvoj u informatici (ICI) u Bukureštu je 29. novembra realizovan sastanak ambasadora Stefana Tomaševića sa generalnim direktorom ICI, Adrianom Viktorom Veverom, u cilju razgovora o mogućnostima za jačanje saradnje Srbije i Rumunije u oblastima od zajedničkog interesa koje potpadaju pod delokrug rada ICI.

A. Vevera je ukazao da ICI predstavlja najvažniji institut u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija u informaciono-komunikacionim tehnologijama u Rumuniji, čija je osnovna delatnost implementacija istraživačko-razvojnih projekata u oblasti IKT i podrška razvoju informacionog društva. Izrazio je zainteresovanost za saradnju sa institucijama i institutima iz R. Srbije u oblasti IKT, kako državnim tako i privatnim, imajući u vidu tradicionalno prijateljske odnose naše dve države i naroda.

Ambasador Tomašević je istakao da su mogućnosti za saradnju brojne, te da je neophodno samo pronaći adekvatne modalitete za saradnju. Ukazao je da je R. Srbija ostvarila ogroman napredak proteklih nekoliko godina u oblasti IKT, a posebno digitalizacije javne uprave, te da se kontinuirano radi na razvoju servisa u cilju olakšavanja svakodnevnog života građana, posebno u komunikaciji sa državnim institucijama. Osim resornog ministarstva, dodao je da u Srbiji postoji i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, obrazovana kao služba Vlade, zatim Državni data centar u Kragujevcu koji predstavlja jedinstveni spoj informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih delatnosti u RS i regionu, ali i naučno-tehnološki parkovi u nekoliko gradova (Beograd, Novi Sad, Čačak i Niš) itd. Dodao je da bi dobar korak u pravcu unapređenja saradnje moglo da predstavlja i povezivanje na lokalnom nivou.

Izrazio je uverenje da će ovaj sastanak predstavljati katalizator buduće saradnje Srbije i Rumunije u pomenutim oblastima.