Printer Friendly Version Састанак амбaсадора Томашевића са директором Националног института за истраживање-развој у информатици Адрианом Виктором Вевером @ 6 December 2023 07:07 AM

У Националном институту за истраживање-развој у информатици (ICI) у Букурешту je 29. новембра реализован састанак амбасадора Стефана Томашевића са генералним директором ICI, Адрианом Виктором Вевером, у циљу разговора о могућностима за јачање сарадње Србије и Румуније у областима од заједничког интереса које потпадају под делокруг рада ICI.

А. Вевера je указао да ICI представља најважнији институт у области истраживања, развоја и иновација у информационо-комуникационим технологијама у Румунији, чија је основна делатност имплементација истраживачко-развојних пројеката у области ИКТ и подршка развоју информационог друштва. Изразио је заинтересованост за сарадњу са институцијама и институтима из Р. Србије у области ИКТ, како државним тако и приватним, имајући у виду традиционално пријатељске односе наше две државе и народа.


Амбасадор Томашевић је истакао да су могућности за сарадњу бројне, те да је неопходно само пронаћи адекватне модалитете за сарадњу. Указао је да је Р. Србија остварила огроман напредак протеклих неколико година у области ИКТ, а посебно дигитализације јавне управе, те да се континуирано ради на развоју сервиса у циљу олакшавања свакодневног живота грађана, посебно у комуникацији са државним институцијама. Осим ресорног министарства, додао је да у Србији постоји и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, образована као служба Владе, затим Државни дата центар у Крагујевцу који представља јединствени спој информационих, иновативних, креативних и дигиталних делатности у РС и региону, али и научно-технолошки паркови у неколико градова (Београд, Нови Сад, Чачак и Ниш) итд. Додао је да би добар корак у правцу унапређења сарадње могло да представља и повезивање на локалном нивоу.


Изразио је уверење да ће овај састанак представљати катализатор будуће сарадње Србије и Румуније у поменутим областима.