Printer Friendly Version Reportaža na rumunskoj nacionalnoj televiziji TVR 1 o načinu života i tradicionalnim vrednostima Srba @ 22 November 2023 03:02 PM

U okviru emisije „U potrazi za blagostanjem”, tokom vikenda je na nacionalnoj televiziji Rumunije TVR 1 emitovana reportaža iz rezidencije ambasadora Tomaševića, snimljena na dan njihove slave – Svete Petke, u kojoj su ambasador i njegova supruga govorili o tome kako se slava obeležava u Srbiji, kao i njenom značaju koji ima u srpskoj verskoj tradiciji.

Tom prilikom Tomaševići su prikazali i objasnili kako izgledaju najvažniji običaji koje sprovode na dan slave – paljenje sveće uz ikonu sveca koji se slavi, čitanje molitve, lomljenje slavske pogače, služenje žita i vina, u krugu najbližih.

U gotovo šestominutnom intervjuu tokom kog su u pozadini emitovani promotivni turistički snimci iz različitih delova Srbije, ambasador Tomašević i supruga govorili su o značaju koji slava ima u Srbiji, istakavši da se ona u pojedinim mestima čak slavi i po nekoliko dana, kao i važnom mestu koje očuvanje tradicije zauzima u našem društvu.

Odgovarajući na pitanje kako Srbi uspevaju da održe balans u životu, istakli su da ljudi u Srbiji rade puno, ali da svaki slobodan trenutak gledaju da provedu sa porodicom i prijateljima, posećuju manastire, odlaze na neke od brojnih planina koje Srbija ima, posećuju jezera, reke i banje.


Ukazali su da su Srbi tradicionalan narod, ali i sportska nacija, te da u svakom gradu, opštini ili selu postoje košarkaški i sportski tereni, gde posle posla, škole, mnogi odlaze da se rekreiraju. Dodali su da je značajan deo stanovništva jako aktivan, da dosta njih trči, vozi bicikl, planinari, te da se Srbi mogu oceniti kao zdrava nacija. Voditeljku je zanimalo u čemu je tajna takvog života, na šta su ukazali da je reč o strasti i vrlo jakom mentalitetu, gde je najbolji primer Novak Đoković - najbolji teniser u istoriji tog sporta, ali i da odlične rezultate ostvarujemo i u drugim sportovima, npr. košarci.

Ambasador Tomašević je istakao da sve više naših sportista dolazi u Rumuniju i rumunskih u Srbiju, da je i trener rumunske košarkaške reprezentacije srpskog porekla, te da upravo ta razmena sportista između naših zemalja predstavlja jedan dobar pravac saradnje, a da je u planu i izgradnja jednog zajedničkog, srpsko-rumunskog košarkaškog kampa u Buziašu, u blizini Temišvara, ocenivši ovaj projekat kao jako važan za sve ljubitelje košarke, a posebno mlade generacije. Za kraj intervjua, naglasili su da će iz Rumunije poneti samo najlepše uspomene i da slobodno mogu reći da se u Rumuniji osećaju kao kod kuće.