Printer Friendly Version Професорке Универзитета у Новом Саду одржале предавање на „Универзитету Вaлaхиа из Трговишта“, на тему „Српско-румунских односа у средњем веку“ @ 17 November 2023 02:17 PM


На „Универзитету Валахиа из Трговишта“, 15. новембра 2023. године одржан је Међународни семинар на ком су професорке Универзитета у Новом Саду проф. др Светлана Томин и  проф. др Ивана Иванић представиле закључке свог истраживања на тему „Српско-румунских односа у средњем веку“.

Семинар је одржан у организацији Института за мултидисциплинарна истраживања за науку и технологију „Универзитета Валахиа из Трговишта“, Истраживачког центра за историју међународних односа и културног наслеђа „Григоре Гафенку“, док су суорганизатори били Амбасада Републике Србије у Румунији и Универзитет у Новом Саду.

У средишту овог догађаја било је представљање комплексних историјских односа Србије и Румуније у средњем веку и њихових кључних аспеката у различитим областима, посебно када је реч о културној размени и дипломатским односима који су обликовали заједничку историју две државе. Посебан фокус био је на утицајној штампарској делатности јеромонаха Макарија и Димитрија Љубoвића у Трговишту.

Том приликом истакнута је неопходност подробнијег истраживања заједничке историје тог периода, спровођењем заједничких пројеката и увидима у историјску грађу обе земље. С тим у вези, договорено је продубљивање сарадње „Универзитета Валахиа“ са универзитетима из Републике Србије, реализација гостовања и предавања српских професора у Румунији и румунских у Србији, али и размене студената, где значајан простор постоји кроз Еразмус програме.