Printer Friendly Version Обелележавање Дана примирја у Првом светском рату (11. новембар 2023.) @ 11 November 2023 02:16 PM

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11 новембра 2023. године, амбасадор Стефан Томашевић је одао почаст и положио ловоров венац борцима Прве српске добровољачке дивизије у Међидији.

Венце су положили и заменик градоначелника Међидије, амбасадорка Чешке Републике у Букурешту, представници Министарства националне одбране и Гарнизона општине Међидија, Националне асоцијације ратних ветерана „Краљица Марија“, локалне полиције, жандармерије и ватрогасаца, Асоцијације бораца  као и грађани Међидије.

Амбасадор С.Томашевић је у свом говору навео да се у Међидији, на месту страдања српских, румунских, чешких и других добровољаца који су се борили и своје животе дали давне 1916. године на фронту у Добруџи, клањамо њиховој храбрости. Подсетио је да је спомен костурница подигнута давне 1926. године уз подршку румунских власти. Указао је да је наша одговорност и обавеза да данас, када смо сведоци страдања како у непосредном окружењу тако и шире, у име будућих поколења чувамо тековине борбе наших предака.                  

У говору се захвалио и румунским пријатељима што заједно са нама чувају сећање на све оне који су у борбама у Првом светском рату дали свој живот за слободу и чији су посмртни остаци остали да леже у братској Румунији.