Printer Friendly Version U Bukureštu održan događaj posvećen potpisivanju ugovora o finansiranju IPA strateškog projekta srpsko-rumunske prekogranične saradnje pod nazivom „Zajedno možemo pobediti rak“ @ 25 October 2023 11:09 AM


U Bukureštu je 23. oktobra 2023. godine održan događaj posvećen potpisivanju ugovora o finansiranju Interreg IPA strateškog projekta srpsko-rumunske prekogranične saradnje 2021-2027, pod nazivom „Zajedno možemo pobediti rak“ (“Together we can beat cancer”), čiji je cilj unapređenje zdravstvene infrastrukture za dijagnostiku i lečenje karcinoma, odnosno, poboljšanje pristupa stanovništva srpsko-rumunskog pograničnog regiona kvalitetnim medicinskim uslugama za ranu dijagnostiku raka, kao i inovativnim metodama lečenja.


Realizacijom ovog projekta biće opremljene četiri bolnice (Opštinska bolnica za hitnu pomoć u Temišvaru, Okružna bolnica hitne pomoći Drobeta Turnu Severin, Zdravstveni centar Kladovo i Medicinski centar Veliko Gradište) najsavremenijom medicinskom opremom i specifičnim materijalom za efikasno otkrivanje i lečenje raka. Takođe, biće osnovana dva onkološka centra u Temišvaru i Kladovu, i uspostaljen telemedicinski sistem za povezivanje medicinskog osoblja i poboljšanje kvaliteta dijagnostike i lečenja. Projekat će obezbediti neophodnu tehnološku infrastrukturu za sistem obuke medicinskog osoblja na daljinu, a biće organizovani i forumi za diskusiju.


Događaju su sa naše strane prisustvovali Katarina Ašković, rukovodilac grupe u Sektoru za programe prekogranične i transnaciaonalne saradnje u Ministarstvu za evropske integracije, dr. Dejan Čučulanović, direktor Zdravstvenog centra Kladovo, LJiljana Stevanović, direktorka Doma zdravlja Veliko Gradište i ambasador Stefan Tomašević, a sa rumunske Adrian Veštea, ministar razvoja, javnih radova i uprave, Aleksandru Florin Rogobete, DS u Ministarstvu zdravlja, dr. Daniel-Klaudiu Malica, menadžer Opštinske bolnica za hitnu pomoć u Temišvaru, Elena Bololoi, direktorka Okružne bolnice hitne pomoći Drobeta Turnu Severin, Aleksandru Ene direktor Direkcije za Zapadni Balkan i regionalnu saradnju u MSP Rumunije, kao i predstavnici drugih institucija.