Printer Friendly Version У Букурешту одржан догађај посвећен потписивању уговора о финансирању ИПА стратешког пројекта српско-румунске прекограничне сарадње под називом „Заједно можемо победити рак“ @ 25 October 2023 11:07 AM


У Букурешту је 23. октобра 2023. године одржан догађај посвећен потписивању уговора о финансирању Интеррег ИПА стратешког пројекта српско-румунске прекограничне сарадње 2021-2027, под називом „Заједно можемо победити рак“ (“Together we can beat cancer”), чији је циљ унапређење здравствене инфраструктуре за дијагностику и лечење карцинома, односно, побољшање приступа становништва српско-румунског пограничног региона квалитетним медицинским услугама за рану дијагностику рака, као и иновативним методама лечења.


Реализацијом овог пројекта биће опремљене четири болнице (Општинска болница за хитну помоћ у Темишвару, Окружна болница хитне помоћи Дробета Турну Северин, Здравствени центар Кладово и Медицински центар Велико Градиште) најсавременијом медицинском опремом и специфичним материјалом за ефикасно откривање и лечење рака. Такође, биће основана два онколошка центра у Темишвару и Кладову, и успостаљен телемедицински систем за повезивање медицинског особља и побољшање квалитета дијагностике и лечења. Пројекат ће обезбедити неопходну технолошку инфраструктуру за систем обуке медицинског особља на даљину, а биће организовани и форуми за дискусију.


Догађају су са наше стране присуствовали Катарина Ашковић, руководилац групе у Сектору за програме прекограничне и транснациаоналне сарадње у Министарству за европске интеграције, др. Дејан Чучулановић, директор Здравственог центра Кладово, Љиљана Стевановић, директорка Дома здравља Велико Градиште и амбасадор Стефан Томашевић, а са румунске Адриан Вештеа, министар развоја, јавних радова и управе, Александру Флорин Рогобете, ДС у Министарству здравља, др. Даниел-Клаудиу Малица, менаџер Општинске болница за хитну помоћ у Темишвару, Елена Бололои, директорка Окружне болнице хитне помоћи Дробета Турну Северин, Александру Ене директор Дирекције за Западни Балкан и регионалну сарадњу у МСП Румуније, као и представници других институција.