Printer Friendly Version Poseta ambasadora Tomaševića Sokolovcu - obeležavanje 250 godina od postojanja srpske škole "Sveti Sava" i otvaranje Hale sportova "Miodrag Belodedić" @ 6 October 2023 12:33 PM

 

Ambasador Stefan Tomašević prisustvovao je 5. oktobra 2023. godine, obeležavanju jubileja 250 godina od postojanja srpske škole "Sveti Sava", kao i svečanom otvaranju Hale sportova "Miodrag Belodedić" u Sokolovcu. Na poziv domaćina, predsednice opštine Sokolovac Olgice Gice, odazvali su se predstavnici Prefekture i Županijskog saveta Karaš Severina, poslanik u rumunskom Parlamentu i predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, arhijerejski zamenik Eparhije temišvarske dr. Marinko Markov sa sveštenstvom, brojni predstavnici lokalne samouprave i srpske zajednice, proslavljeni sportista Miodrag Belodedić, kao i članovi omladinske sekcije sa stručnim štabom fudbalskog kluba Crvena Zvezda.
Ambasador Tomašević je u svom govoru istakao višestruki značaj obeležavanja velikog jubileja srpske škole "Sveti Sava", potrebu dodatnog rada na očuvanju i daljem unapređenju nastave na srpskom jeziku, što je od velike važnosti za opstanak srpske zajednice u Rumuniji.
Povodom otvaranja sportske hale koja nosi ime čuvenog fudbalera Miodraga Belodedića, ukazao je da pored neuporedivo boljih uslova za razvoj sporta i očuvanje srpske zajednice u Rumuniji ona ima i širi značaj. Zajednica je pokazala da poštuje uspešne pojedince koji su iz nje potekli, a Miodrag Belodedić je svakako jedan od najboljih fudbalera sa naših prostora, ali i jednako dobar promoter srpsko-rumunskog prijateljstva. Čestitajući jubilej i otvaranje velelepnog sportskog centra, istakao je da se nada da će mnogi budući asovi svoje prve sportske korake učiniti upravo u ovoj hali i da je srpska zajednica još jednom dokazala svoju organizovanost i posvećenost očuvanju identiteta, ali i vrednosti koje fundamentalno utiču na zdrav razvoj budućih naraštaja.