Printer Friendly Version Отварање седишта Савеза Срба и Дани српске култууре у Арад @ 21 September 2023 09:15 AM

Поводом свечаног отварања новог седишта Савеза Срба и Дана српске културе, амбасадор Томашевић боравио је у Араду 18. септембра 2023. године. У новом објекту у Араду, поред седишта Савеза Срба, налазе се и Културни центар, музеј "Сава Текелија" и библиотека "Еустахија Арсић".

Овом догађају су присуствовали челници жупаније, префектуре и града Арада, представници Српске православне епархије темишварске, других српских и румунских институција, националних мањина и бројни посетиоци.

„Арадски Срби могу бити поносни на своје знамените претке попут Текелија, Михајловића, Мијатовића, Арсића, Табаковића, Алексића и многих других који су задужили Арад својим уметничким достигнућима и задужбинарским врлинама“, нагласио је амбасадор Томашевић. Истакао је и да ће нови простор бити место сусрета мултиетничког и мултикултурног Арада и да је, осим за Србе, велики дан и за српско-румунско пријатељство.

Уз помоћ Музеја Војводине отворена је стална поставка изложбе „Сава Текелија“, ауторке Милкице Поповић, што је од великог значаја за Србе из Арада и Румуније.

Приликом свечаног отварања, просторије су освећене и благословене молитвом од стране егзарха манастира Епархије темишварске Јустина (Поповића) и саслужитеља, свештенства Епархије темишварске.

Дане културе Срба у Араду, који ће трајати до 29. септембра, Савез Срба у Румунији организовао је уз подршку Департамана за међуетничке односе Владе Румуније, Жупанијског савета Арад, у партнерству са општином града Печка, Жупанијском библиотеком “Александру Ксенопол“ из Арада, Класичним позориштем „Јоан Славић“ из Арада и Жупанијским културним центром Арад.

У знак признања за допринос и подршку друштвеним и културним активностима, додељене су захвалнице и дипломе „Сава Текелија“ заслужним појединцима.