Printer Friendly Version Ambasador Tomašević u poseti županiji Dolž @ 18 September 2023 08:54 AM

 

Na poziv predsednika Županijskog saveta Dorin Kozmin Vasilea, ambasador Stefan Tomašević je 15.09.2023. posetio županiju Dolž.

Povodom uvrštavanja na Uneskovu listu nasleđa dve rekonstruisane kule, karakteristične za prostor Balkana, koje predstavljaju spomenike od izuzetnog istorijskog značaja - Izvoranu-Geblesku i Ćernateštilor, održan je sastanak u sedištu Županijskog saveta u Krajovi. Na sastanku kojem su prisustvovali ministar za investicije i EU projekte Adrian Kaću, predsednik Županijskog saveta Dorin Kozmin Vasile, poslanik u Evropskom parlamentu Klaudiu Manda, državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Janina Sitaru, prefekt Dan Diakonu, gradonačelnica Krajove Lia-Olguca Vasilesku, kao i drugi predstavnici lokalne samouprave i rumunskih institucija, obratio se i ambasador Tomašević. Tom prilikom istakao je da poziv koji mu je upućen doživljava kao još jedan gest koji potvrđuje bliskost i bogatstvo srpsko-rumunskih istorijskih odnosa, te našeg kulturnog nasleđa.

Tokom obilaska kula koje se nalaze na teritoriji županije Dolž, ambasador Tomašević je zajedno sa predstavnicima centralnih i lokalnih institucija i diplomatskog kora prisustvovao svečanostima priređenim u čast inauguracije kula, koje je pratio kulturno umetnički program.

U razgovoru ambasadora Tomaševića sa ministrom Adrianom Kaćuom, predsednikom Županijskog Saveta Dorin Kozmin Vasileom i drugim predstavnicima rumunskih institucija, istaknuta je postojanost istorijskih i kulturnih veza i značaj zajedničkog zalaganja za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Rumunije. Iskazana je spremnost da se intenzivira komunikacija sa ciljem iniciranja novih zajedničkih projekata saradnje na lokalnom nivou.