Printer Friendly Version Амбасадор Томашевић у посети жупанији Долж @ 18 September 2023 08:49 AM

 

На позив председника Жупанијског савета Дорин Козмин Василеа, амбасадор Стефан Томашевић је 15.09.2023. посетио жупанију Долж.

Поводом уврштавања на Унескову листу наслеђа две реконструисане куле, карактеристичне за простор Балкана, које представљају споменике од изузетног историјског значаја - Изворану-Геблеску и Ћернатештилор, одржан је састанак у седишту Жупанијског савета у Крајови. На састанку којем су присуствовали министар за инвестиције и ЕУ пројекте Адриан Каћу, председник Жупанијског савета Дорин Козмин Василе, посланик у Европском парламенту Клаудиу Манда, државна секретарка Министарства спољних послова Јанина Ситару, префект Дан Диакону, градоначелница Крајове Лиа-Олгуца Василеску, као и други представници локалне самоуправе и румунских институција, обратио се и амбасадор Томашевић. Том приликом истакао је да позив који му је упућен доживљава као још један гест који потврђује блискост и богатство српско-румунских историјских односа, те нашег културног наслеђа.

Током обиласка кула које се налазе на територији жупаније Долж, амбасадор Томашевић је заједно са представницима централних и локалних институција и дипломатског кора присуствовао свечаностима приређеним у част инаугурације кула, које је пратио културно уметнички програм.

У разговору амбасадора Томашевића са министром Адрианом Каћуом, председником Жупанијског Савета Дорин Козмин Василеом и другим представницима румунских институција, истакнута је постојаност историјских и културних веза и значај заједничког залагања за унапређење билатералних односа Србије и Румуније. Исказана је спремност да се интензивира комуникација са циљем иницирања нових заједничких пројеката сарадње на локалном нивоу.