Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Tomaševića sa predsednicom Privredne, industrijske i poljoprivredne komore županije Timiš @ 14 September 2023 02:50 PM


U fokusu razgovora ambasadora Tomaševića sa Florikom Kiricom bilo je dalje unapređenje saradnje Privredne, industrijske i poljoprivredne komore županije Timiš sa centralnom i lokalnim privrednim komorama u Republici Srbiji. Konstatovano je da županija Timiš, koja je se po svim ekonomskim parametrima nalazi na samom vrhu u Rumuniji (uvoz, izvoz, privlačenje stranog kapitala), ona generiše i gotovo polovinu ukupne robne razmene između Srbije i Rumunije, kao i da registruje najveći broj privrednih subjekata koji dolaze iz Republike Srbije. U svetlu ove činjenice izražena je potreba ohrabrivanja proizvođača, ali i predstavnika kompanija koje pružaju različite vrste usluga za dodatnim angažmanom na tržištima Srbije i Rumunije, što podrazumeva njihova ulaganja, ali i pomoć institucija.

Podvučen je značaj zajedničkih projekata Srbije i Rumunije radi boljeg infrastrukturnog povezivanja, projekata prekogranične saradnje, kao i neophodnost daljeg pružanja institucionalne podrške razvoju novih oblika saradnje. Pored robne razmene, kao oblasti od posebnog interesa označeni su turizam i sport, te je istaknuta neophodnost učestalijeg organizovanja događaja posvećenih promociji turističkih potencijala i učešća na sajmovima. U oblasti razvoja sportske saradnje, prepoznat je prostor za prenošenje iskustava i usavršavanje sportista i sportskih radnika posredstvom kampova i razmene stručnjaka. Konstatovano je da se ekonomski odnosi iz godine u godinu unapređuju, da robna razmena raste, ali da je saradnja i dalje daleko od stvarnih potencijala, što zahteva dodatno zajedničko angažovanje.