Printer Friendly Version Састанак амбасадора Томашевића са председницом Привредне, индустријске и пољопривредне коморе жупаније Тимиш @ 14 September 2023 02:46 PM

У фокусу разговора амбасадора Томашевића са Флориком Кирицом било је даље унапређење сарадње Привредне, индустријске и пољопривредне коморе жупаније Тимиш са централном и локалним привредним коморама у Републици Србији. Констатовано је да жупанија Тимиш, која је се по свим економским параметрима налази на самом врху у Румунији (увоз, извоз, привлачење страног капитала), она генерише и готово половину укупне робне размене између Србије и Румуније, као и да региструје највећи број привредних субјеката који долазе из Републике Србије. У светлу ове чињенице изражена је потреба охрабривања произвођача, али и представника компанија које пружају различите врсте услуга за додатним ангажманом на тржиштима Србије и Румуније, што подразумева њихова улагања, али и помоћ институција. 

Подвучен је значај заједничких пројеката Србије и Румуније ради бољег инфраструктурног повезивања, пројеката прекограничне сарадње, као и неопходност даљег пружања институционалне подршке развоју нових облика сарадње. Поред робне размене, као области од посебног интереса означени су туризам и спорт, те је истакнута неопходност учесталијег организовања догађаја посвећених промоцији туристичких потенцијала и учешћа на сајмовима. У области развоја спортске сарадње, препознат је простор за преношење искустава и усавршавање спортиста и спортских радника посредством кампова и размене стручњака. Констатовано је да се економски односи из године у годину унапређују, да робна размена расте, али да је сарадња и даље далеко од стварних потенцијала, што захтева додатно заједничко ангажовање.