Printer Friendly Version У месту Свиница одржано 24. издање манифестације „Фестивал смокава“ @ 30 August 2023 02:29 PM

Протеклог викенда, у Свиници, жупанијa Мехединци, одржано је 24. издање манифестације „Фестивал смокава“, ком су присуствовали представници жупанијских власти, локалних самоуправа са леве и десне обале Дунава, председници других општина у Румунији и Р. Молдавији, Савеза Срба у Румунији и румунског Парламента. Догађају су присуствовали и амбасадор Стефан Томашевић и генерални конзул Владан Тадић којима је општина Свиница доделила захвалнице за „промовисање и јачање пријатељства између Срба у Румунији и Србији и за промовисање идентитета, традиција и обичаја“.

На програму овогодишњег издања „Фестивала смокава“ нашли су се Сајам смокава, такмичења у припремању слатких и љутих производа од овог воћа, изложба фотографија српских манастира, наступи фолклорних група, турнир у малом фудбалу и низ пратећих догађаја. Ова манифестација значајно је допринела препознатљивости места Свиница, а посебно значајно је да ће домаћини следећег међународног симпозијума посвећеног смоквама бити Букурешт и Свиница.

Српски посланик у Парламенту Румуније и председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић нагласио да је заједница у Свиници исказала своју истрајност у очувању националног идентитета, указавши да „све оно што заједно радимо, радимо на очувању идентитета“, као и да у томе постоји огромна помоћ матичне Србије, али и помоћ Владе и румунских локалних, жупанијских и регионалних власти.

У свом обраћању, амбасадор Томашевић је истакао да је Р. Србија поносна на српско-румунско пријатељство које се негује и чува преко оваквих манифестација на прелепом Дунаву, где ће сигурно бити и многих других пројеката. Представницима српске заједнице који живе у Свиници поручио је да буду поносни на то што су грађани Румуније, то што су Срби, као и да буду поносни једни на друге, сложни, јединствени, а да ће ГК у Темишвару и Амбасада Р. Србије у Букурешту увек  бити уз њих.