Printer Friendly Version Opera „Manon Lesko“, gostovanje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra „Madlenijamum“ @ 19 June 2023 02:37 PM
 
U okviru Festivala opere koji se, u organizaciji Nacionalne opere u Bukureštu, održava od 16. do 23. juna o.g. u Bukureštu, 17. juna, sa Operom Đakoma Pučinija „Manon Lesko“ na Festivalu je, u zajedničkom nastupu, učestvovalo Narodno pozorište u Beogradu i Opera i teatar „Madlenijanum“. Rumunska publika je ovacijama pozdravila prvake Opere Narodnog pozorišta Jasminu Trumbetaš Petrović i Janka Sinadinovića u glavnim ulogama pomenute Opere. Gostovanje srpske Opere, koju je predvodio direktor Opere Nikola Mijailović sa ansamblom koji je brojao nešto manje od 200 umetnika i drugih članova, sa izrazima visokog poštovanja, u svečanom prijemu nakon nastupa ispred Nacionalne opere u Bukureštu, primio je umetnički direktor Nacionalne opere u Bukureštu Danjel Magdal.  Ambasadaor S. Tomašević je na prijemu priliku iskoristio da pozdravi ansambl srpske Opere i da se zahvali domaćinu na odličnoj organizaciji festivala, a posebno na srdačnom prijemu jedne od najvažnijih kulturnih institucija iz Srbije.   
Gostovanje operskih umetnika iz Srbije, prvo takve vrste (pun sastav) u Bukureštu, ocenjujemo kao važan korak u jačanju kulturne saradnje dve zemlje, posebno imajući u vidu složenost organizacije ovakvih gostovanja.