Printer Friendly Version Опера „Манон Леско“, гостовање Опере Народног позоришта у Београду и Опере и театра „Мадленијамум“ @ 19 June 2023 02:36 PM
 
У оквиру Фестивала опере који се, у организацији Националне опере у Букурешту, одржава од 16. до 23. јуна о.г. у Букурешту, 17. јуна, са Опером Ђакома Пучинија „Манон Леско“ на Фестивалу је, у заједничком наступу, учествовало Народно позориште у Београду и Опера и театар „Мадленијанум“. Румунска публика је овацијама поздравила прваке Опере Народног позоришта Јасмину Трумбеташ Петровић и Јанка Синадиновића у главним улогама поменуте Опере. Гостовање српске Опере, коју је предводио директор Опере Никола Мијаиловић са ансамблом који је бројао нешто мање од 200 уметника и других чланова, са изразима високог поштовања, у свечаном пријему након наступа испред Националне опере у Букурешту, примио је уметнички директор Националне опере у Букурешту Данјел Магдал.  Амбасадаор С. Томашевић је на пријему прилику искористио да поздрави ансамбл српске Опере и да се захвали домаћину на одличној организацији фестивала, а посебно на срдачном пријему једне од најважнијих културних институција из Србије.   
Гостовање оперских уметника из Србије, прво такве врсте (пун састав) у Букурешту, оцењујемо као важан корак у јачању културне сарадње две земље, посебно имајући у виду сложеност организације оваквих гостовања.