Printer Friendly Version Otvoreni Dani srpske kulture u Bukureštu @ 29 May 2023 11:31 AM
 
U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i Ambasade Republike Srbije u Bukureštu, 26. maja otvoreni su „Dani srpske kulture u Bukureštu“. Svačnost je upriličena u Nacionalnom muzeju sela „Dimitrije Gušti“. Tom prilikom prisutnima su obratili ambasador Stefan Tomašević, potpredsednik Saveza Srba i predsednik Mesne organizacije u Bukureštu Borislav Velimirović, kao i direktorka muzeja Paulina Popoju. 
 
Ambasador Tomašević je u svom obraćanju istakao značaj kontinuiteta u organizaciji manifestacija čiji je cilj očuvanje srpske tradicije i kulture, uz isticanje otvorenosti Ambasade u Bukureštu da pruži punu podršku u realizaciji istih. Priliku je iskoristio i da predstavi kalendar kulturnih događaja u nastupajućem periodu, koje će Ambasada organizovati zajedno sa Savezom Srba u Rumuniji. 
 
Prvog dana manifestacije održan je operski recital u izvođenju istaknutih mladih operskih umetnika, a drugog dana rumunskoj javnosti su se predstavili Kulturno umetnički ansambl „Kolo“ iz Arada, KUD „Kruna“ iz Srpskog Semartona, uz poetski segment koji je priredila Ljubica Rajkić.
 
U izuzetnom ambijentu, podršku manifestaciji svojim prisustvom su pružili predstavnici srpske zajednice i rumunski prijatelji, poštovaoci i ljubitelji kulture.  
 
Kompletan program je adekvatno ispraćen od strane TVP info.