Printer Friendly Version Ambasador S.Tomašević u radnoj poseti Kluž - Napoki @ 27 April 2023 06:55 PM
Prilikom posete Kluž - Napoki, ambasador Stefan Tomašević sastao se sa gradonačelnikom Emilom Bokom, kojom prilikom su sagledane mogućnosti boljeg regionalnog povezivanja i saradnje na lokalnom nivou.
Imajući u vidu blisko prijateljstvo i bogatu istoriju bilateralnih odnosa, izražena je spremnost za unapređenje saradnje u oblastima kao što su kultura, nauka, obrazovanje, sport, IT sektor i industrija, sa posebnim osvrtom na povezivanje grada Kragujevca sa Kluž - Napokom. 
Ambasador Tomašević istakao je brojne komplementarnosti između Kragujevca i Kluža, uključujući razvijeni IT sektor, napomenuvši da se u Kragujevcu nalazi i nacionalni data centar. Istakao je zahvalnost na principijelnoj poziciji Rumunije po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta Republike Srbije i na doslednom poštovanju normi međunarodnog javnog prava. Gradonačelnik Bok, kao predsednik Evropskog komiteta regiona, izrazio je spremnost da pruži podršku srpskim regionima u svojstvu posmatrača u ovom telu. Istakao je i punu podršku Rumunije evropskom putu Srbije. Konstatovano je da treba koristiti sve potencijale u smislu zajedničkih projekata i evropskih fondova, radom na čvršćem energetskom i infrastrukturnom povezivanju, kao i usled mogućnosti koje pruža Dunav u transportnom i turističkom smislu. Dogovorena je bliska buduća saradnja, sa akcentom na povezivanju kompanija putem biznis foruma, jačanjem univerzitetske saradnje, razmenom poseta i formalizovanjem partnerstva između Kragujevca i Kluža adekvatnim memorandumom.