Printer Friendly Version Амбасадор С.Томашевић у радној посети Клуж - Напоки @ 27 April 2023 06:44 PM
Приликом посете Клуж - Напоки, амбасадор Стефан Томашевић састао се са градоначелником Емилом Боком, којом приликом су сагледане могућности бољег регионалног повезивања и сарадње на локалном нивоу.
Имајући у виду блиско пријатељство и богату историју билатералних односа, изражена је спремност за унапређење сарадње у областима као што су култура, наука, образовање, спорт, ИТ сектор и индустрија, са посебним освртом на повезивање града Крагујевца са Клуж - Напоком. 
Амбасадор Томашевић истакао је бројне комплементарности између Крагујевца и Клужа, укључујући развијени ИТ сектор, напоменувши да се у Крагујевцу налази и национални дата центар. Истакао је захвалност на принципијелној позицији Румуније по питању очувања територијалног интегритета Републике Србије и на доследном поштовању норми међународног јавног права. Градоначелник Бок, као председник Европског комитета региона, изразио је спремност да пружи подршку српским регионима у својству посматрача у овом телу. Истакао је и пуну подршку Румуније европском путу Србије. Констатовано је да треба користити све потенцијале у смислу заједничких пројеката и европских фондова, радом на чвршћем енергетском и инфраструктурном повезивању, као и услед могућности које пружа Дунав у транспортном и туристичком смислу. Договорена је блиска будућа сарадња, са акцентом на повезивању компанија путем бизнис форума, јачањем универзитетске сарадње, разменом посета и формализовањем партнерства између Крагујевца и Клужа адекватним меморандумом.