Printer Friendly Version POSETA MINISTARKE ZDRAVLjA REPUBLIKE SRBIJE, PROF. DR DANICE GRUJIČIĆ BUKUREŠTU @ 23 March 2023 01:55 PM
U Bukureštu je 22-23. marta 2023. održan sastanak na visokom nivou država članica Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu o pitanju ljudskih resursa u zdravstvu, u organizaciji Regionalne kancelarije SZO za Evropu i Ministarstva zdravlja Rumunije. 
Republiku Srbiju je na ovom skupu predstavljala delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministarkom prof. dr Danicom Grujičić, koja je učestvovala i u prvom panelu pod nazivom „Ulaganje u ljudske resurse u zdravstvu – različiti pristupi širom regiona“. U svom istupanju je, između ostalog, ukazala na značaj primarne zdravstvene zaštite i preventivne medicine; informisala o ulaganjima u oblast zdravstva u RS i o napretku ostvarenom u poslednjih 10 godina, kao i o narednim planovima; istakla značaj obezbeđivanja adekvatnih uslova rada doktora u udaljenim, ruralnim područjima, kao i palijativne nege u RS, a osvrnula se i na značaj digitalizacije u zdravstvu i adekvatne zaštite ličnih podataka pacijenata. 
 
Na marginama ovog skupa, ministarka D.Grujičić je imala i dva bilateralna sastanka, sa ministrima zdravlja Rumunije i Republike Moldavije.
 
 
Na sastanku sa ministrom zdravlja Rumunije Aleksandru Rafilom razmenjene su najvažnije informacije o zdravstvenim sistemima dve zemlje i razmotrene su mogućnosti za unapređenje bilateralne saradnje, uključujući i kroz IPA prekogranične projekte i univerzitetsku saradnju. U cilju nastavka razgovora, dogovoreno je da se u narednom periodu realizuje poseta rumunskog ministra Republici Srbiji, kao i da dve strane pristupe usaglašavanju Memoranduma o razumevanju.
            
 
Tokom bilateralnog sastanka sa ministarkom zdravlja Republike Moldavije Alom Nemerenko razmenjene su informacije o aktuelnom stanju zdravstvenih sistema dve zemlje, preduzetim aktivnostima i planovima razvoja, sa posebnim naglaskom na primarnoj zdravstvenoj zaštiti i sprečavanju odliva zdravstvenog kadra, ali i na palijativnoj nezi, digitalizaciji i zaštiti podataka. U cilju nastavka razgovora o bilateralnoj saradnji, ministarka D.Grujičić je uputila poziv ministarki A.Nemerenko da poseti R.Srbiju.