Printer Friendly Version ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ПРОФ. ДР ДАНИЦЕ ГРУЈИЧИЋ БУКУРЕШТУ @ 23 March 2023 01:52 PM
 
У Букурешту је 22-23. марта 2023. одржан састанак на високом нивоу држава чланица Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Европу о питању људских ресурса у здравству, у организацији Регионалне канцеларије СЗО за Европу и Министарства здравља Румуније. 
Републику Србију је на овом скупу представљала делегација Министарства здравља, предвођена министарком проф. др Даницом Грујичић, која је учествовала и у првом панелу под називом „Улагање у људске ресурсе у здравству – различити приступи широм региона“. У свом иступању је, између осталог, указала на значај примарне здравствене заштите и превентивне медицине; информисала о улагањима у област здравства у РС и о напретку оствареном у последњих 10 година, као и о наредним плановима; истакла значај обезбеђивања адекватних услова рада доктора у удаљеним, руралним подручјима, као и палијативне неге у РС, а осврнула се и на значај дигитализације у здравству и адекватне заштите личних података пацијената. 
 
На маргинама овог скупа, министарка Д.Грујичић је имала и два билатерална састанка, са министрима здравља Румуније и Републике Молдавије.
 
 
На састанку са министром здравља Румуније Александру Рафилом размењене су најважније информације о здравственим системима две земље и размотрене су могућности за унапређење билатералне сарадње, укључујући и кроз ИПА прекограничне пројекте и универзитетску сарадњу. У циљу наставка разговора, договорено је да се у наредном периоду реализује посета румунског министра Републици Србији, као и да две стране приступе усаглашавању Меморандума о разумевању.
 
         
 
Током билатералног састанка са министарком здравља Републике Молдавије Алом Немеренко размењене су информације о актуелном стању здравствених система две земље, предузетим активностима и плановима развоја, са посебним нагласком на примарној здравственој заштити и спречавању одлива здравственог кадра, али и на палијативној нези, дигитализацији и заштити података. У циљу наставка разговора о билатералној сарадњи, министарка Д.Грујичић је упутила позив министарки А.Немеренко да посети Р.Србију.