Printer Friendly Version Intervju ambasadora Tomaševića za Radio Romania Internațional @ 20 February 2023 01:38 PM
Povodom Dana državnosti R. Srbije, ambasador S. Tomašević dao je intervju za Radio Romania Internațional, u kom je govorio o značaju tog događaja za građane Srbije, zatim bilateralnim i ekonomskim odnosima RS i Rumunije, kulturnoj saradnji dve države, kao i saradnji Ambasade RS u Bukureštu sa srpskom zajednicom u Rumuniji. 
Ambasador Tomašević je istakao da podizanje Prvog srpskog ustanka u Orašcu 15. februara 1804. godine, na čelu sa voždom Karađorđem, predstavlja rađanje moderne srpske države i početak borbe za slobodu i kulturno i ekonomsko uzdizanje srpskog naroda. Dodao je da je time započet period revolucije koji je nizom događaja rezultirao oslobođenjem i ukidanjem feudalizma. Naglasio je da jedan od najznačajnijih događaja tokom te borbe predstavlja donošenje prvog ustava Kneževine Srbije – Sretenjskog ustava 1835.g, sačinjenog po uzoru na francuske ustavne povelje. 
Ukazao je da je Sretenjski ustav predviđao ograničavanje apsolutizma, uvođenje parlamentarne monarhije, kao i podelu vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, što ga karakteriše kao jednog od najdemokratskijih ustava tog vremena. Pored toga, garantovao je i neprikosnovenost ličnosti, pravo na zakonito suđenje, slobodu kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana i pravo na izbor zanimanja. Ambasador je istakao da, imajući sve navedeno u vidu, Sretenje obuhvata najvažnije identitetske vrednosti srpskog naroda - na taj dan se obeležava jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika posvećen prvom susretu bogočoveka sa ljudima, a istovremeno, sa ponosom na svoju slobodarsku tradiciju, srpski narod proslavlja dan kada je podignut Prvi srpski ustanak 1804.g, ali i donet prvi srpski ustav koji je po svom sadržaju napredan i evropski. 
Kada je reč o bilateralnim odnosima RS i Rumunije, ambasador Tomašević je istakao da sa zadovoljstvom može da kaže da se politički dijalog između dve države sve više intenzivira, te da smo u prethodnoj godini u Bukureštu imali posete MSP RS, predsednice Vlade, kao i ministara energetike i saobraćaja i infrastrukture. Dodao je da se tokom ove godine očekuje još intenzivniji politički dijalog koji će za cilj imati dalje učvršćivanje bilateralnih odnosa, ali i razvoj sektorske saradnje, kako u oblasti energetike i infrastrukture, tako i u oblastima kulture, ekonomije i svim drugim od obostranog interesa.  
U pogledu ekonomske saradnje koja predstavlja jednu od najznačajnijih oblasti saradnje, ambasador Tomašević je informisao da je obim robne razmene između RS i Rumunije u protekloj godini premašio 2 mlrd. evra, što je novi rekord i cifra koja zavređuje pažnju. Međutim, istakao je da postoji još puno potencijala da se robna razmena u budućem periodu dodatno obogati i poveća, te da su realizovane brojne aktivnosti u tom cilju, poput učešća rumunskih proizvođača vina na sajmu Wine Vision by Open Balkan, koji je održan u Beogradu, i koji je kao srpska inicijativa, pod plaštom inicijative Otvoreni Balkan, najveći sajam te vrste ikad održan na Balkanu. 
Ukazao je da je to bila prava prilika da se vidi koliko mi možemo da učinimo za naše proizvode, otvarajući put za njih na oba tržišta. Dodao je da je najveći broj srpskih proizvoda našao taj svoj put do rumunskog tržišta, ali da on to uvek smatra „dvosmernom ulicom“, te ohrabruje uvek i rumunske proizvođače, distributere i predstavnike iz raznih industrija da kroz direktnu saradnju, a uz pomoć ambasada, naše u Bukureštu i rumunske u Beogradu, pronađu svoj put i do srpskog tržišta. Istovremeno, ukazao je da će Ambasada ohrabrivati naše proizvođače i preduzetnike da učestvuju na sajmovima, naše lokalne privredne komore da sarađuju i izrazio očekivanje da ćemo tokom prve sledeće posete na visokom nivou, a to bi trebalo da bude poseta PV Rumunije N. Ćuke Srbiji u aprilu, možda imati i biznis forum, kako bi ta poseta bila praćena značajnim rumunskim privrednicima, što će dodatno omogućiti da se unapredi ekonomska saradnja između Srbije i Rumunije, što je jedan od prioriteta u radu Ambasade.
U pogledu kulturnih događaja, ambasador je podsetio da je Ambasada tokom protekle godine organizovala događaj posvećen stogodišnjici od rođenja velikog pesnika srpsko-rumunskog porekla Vaska Pope, kao i Dane srpskog filma u Bukureštu, istakavši da će i u ovoj godini biti nastavljeno sa kulturnim aktivnostima, te da se već na proleće planira naredni Festival srpskog filma u Bukureštu na kom će gostovati i istaknuti umetnici, glumci i režiseri filmova koji će biti prikazani. Pored toga, biće realizovan i niz drugih događaja koji će imati za cilj da se prezentuje sve ono vredno iz naše kulture u Bukureštu i Rumuniji, tako da će biti i novih predstava, nastupa kulturno-umetničkih društava i brojnih drugih aktivnosti koje su u pripremi, istakao je ambasador.
Kada je reč o saradnji Ambasade sa srpskom zajednicom u Rumuniji, podsetio je da je srpska zajednica, sa svojim krovnim udruženjem Savezom Srba u Rumuniji, kao i drugim manjim udruženjima koja postoje, jako dobro prepoznata u Rumuniji, uživa sva prava i ima dobru komunikaciju, kako sa Ambasadom u Bukureštu tako i sa GK u Temišvaru, istakavši da mu je uvek veliko zadovoljstvo da bude u kontaktu sa svim našim ljudima koji su veoma uspešni, jako dobro etablirani u svojim poslovima i biznisima u Bukureštu, ali i da ode u one delove Rumunije, pre svega u četiri zapadne županije (Arad, Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci), gde praktično živi 95% Srba, koji su jako dobro organizovani i koji na godišnjem nivou imaju brojne kulturne aktivnosti. S tim u vezi, podsetio je da ova godina predstavlja priliku da se zajednički podrži Temišvar kao Evropska prestonica kulture, te da i srpska zajednica koja tamo živi daje značajan doprinos da Temišvar bude ono što jeste, ali i priliku da sa ljudima koji žive u klisuri i u drugim delovima pomenute četiri županije, provede malo vremena, naglasivši da je to uvek najlepši deo posla, jer su oni i najvredniji deo naše saradnje i, kao i Rumuni u Srbiji, čine svojevrstan most srpsko-rumunskog prijateljstva, što mora da se neguje.