Printer Friendly Version Интервју амбасадора Томашевића за Radio Romania Internațional @ 20 February 2023 01:37 PM
Поводом Дана државности Р. Србије, амбасадор С. Томашевић дао је интервју за Radio Romania Internațional, у ком је говорио о значају тог догађаја за грађане Србије, затим билатералним и економским односима РС и Румуније, културној сарадњи две државе, као и сарадњи Амбасаде РС у Букурешту са српском заједницом у Румунији. 
Амбасадор Томашевић је истакао да подизање Првог српског устанка у Орашцу 15. фебруара 1804. године, на челу са вождом Карађорђем, представља рађање модерне српске државе и почетак борбе за слободу и културно и економско уздизање српског народа. Додао је да је тиме започет период револуције који је низом догађаја резултирао ослобођењем и укидањем феудализма. Нагласио је да један од најзначајнијих догађаја током те борбе представља доношење првог устава Кнежевине Србије – Сретењског устава 1835.г, сачињеног по узору на француске уставне повеље. 
Указао је да је Сретењски устав предвиђао ограничавање апсолутизма, увођење парламентарне монархије, као и поделу власти на извршну, законодавну и судску, што га карактерише као једног од најдемократскијих устава тог времена. Поред тога, гарантовао је и неприкосновеност личности, право на законито суђење, слободу кретања и настањивања, неповредивост стана и право на избор занимања. Амбасадор је истакао да, имајући све наведено у виду, Сретење обухвата најважније идентитетске вредности српског народа - на тај дан се обележава један од најзначајнијих православних празника посвећен првом сусрету богочовека са људима, а истовремено, са поносом на своју слободарску традицију, српски народ прославља дан када је подигнут Први српски устанак 1804.г, али и донет први српски устав који је по свом садржају напредан и европски. 
Када је реч о билатералним односима РС и Румуније, амбасадор Томашевић је истакао да са задовољством може да каже да се политички дијалог између две државе све више интензивира, те да смо у претходној години у Букурешту имали посете МСП РС, председнице Владе, као и министара енергетике и саобраћаја и инфраструктуре. Додао је да се током ове године очекује још интензивнији политички дијалог који ће за циљ имати даље учвршћивање билатералних односа, али и развој секторске сарадње, како у области енергетике и инфраструктуре, тако и у областима културе, економије и свим другим од обостраног интереса.  
У погледу економске сарадње која представља једну од најзначајнијих области сарадње, амбасадор Томашевић је информисао да је обим робне размене између РС и Румуније у протеклој години премашио 2 млрд. евра, што је нови рекорд и цифра која завређује пажњу. Међутим, истакао је да постоји још пуно потенцијала да се робна размена у будућем периоду додатно обогати и повећа, те да су реализоване бројне активности у том циљу, попут учешћа румунских произвођача вина на сајму Wine Vision by Open Balkan, који је одржан у Београду, и који је као српска иницијатива, под плаштом иницијативе Отворени Балкан, највећи сајам те врсте икад одржан на Балкану. 
Указао је да је то била права прилика да се види колико ми можемо да учинимо за наше производе, отварајући пут за њих на оба тржишта. Додао је да је највећи број српских производа нашао тај свој пут до румунског тржишта, али да он то увек сматра „двосмерном улицом“, те охрабрује увек и румунске произвођаче, дистрибутере и представнике из разних индустрија да кроз директну сарадњу, а уз помоћ амбасада, наше у Букурешту и румунске у Београду, пронађу свој пут и до српског тржишта. Истовремено, указао је да ће Амбасада охрабривати наше произвођаче и предузетнике да учествују на сајмовима, наше локалне привредне коморе да сарађују и изразио очекивање да ћемо током прве следеће посете на високом нивоу, а то би требало да буде посета ПВ Румуније Н. Ћуке Србији у априлу, можда имати и бизнис форум, како би та посета била праћена значајним румунским привредницима, што ће додатно омогућити да се унапреди економска сарадња између Србије и Румуније, што је један од приоритета у раду Амбасаде.
У погледу културних догађаја, амбасадор је подсетио да је Амбасада током протекле године организовала догађај посвећен стогодишњици од рођења великог песника српско-румунског порекла Васка Попе, као и Дане српског филма у Букурешту, истакавши да ће и у овој години бити настављено са културним активностима, те да се већ на пролеће планира наредни Фестивал српског филма у Букурешту на ком ће гостовати и истакнути уметници, глумци и режисери филмова који ће бити приказани. Поред тога, биће реализован и низ других догађаја који ће имати за циљ да се презентује све оно вредно из наше културе у Букурешту и Румунији, тако да ће бити и нових представа, наступа културно-уметничких друштава и бројних других активности које су у припреми, истакао је амбасадор.
Када је реч о сарадњи Амбасаде са српском заједницом у Румунији, подсетио је да је српска заједница, са својим кровним удружењем Савезом Срба у Румунији, као и другим мањим удружењима која постоје, јако добро препозната у Румунији, ужива сва права и има добру комуникацију, како са Амбасадом у Букурешту тако и са ГК у Темишвару, истакавши да му је увек велико задовољство да буде у контакту са свим нашим људима који су веома успешни, јако добро етаблирани у својим пословима и бизнисима у Букурешту, али и да оде у оне делове Румуније, пре свега у четири западне жупаније (Арад, Тимиш, Караш-Северин и Мехединци), где практично живи 95% Срба, који су јако добро организовани и који на годишњем нивоу имају бројне културне активности. С тим у вези, подсетио је да ова година представља прилику да се заједнички подржи Темишвар као Европска престоница културе, те да и српска заједница која тамо живи даје значајан допринос да Темишвар буде оно што јесте, али и прилику да са људима који живе у клисури и у другим деловима поменуте четири жупаније, проведе мало времена, нагласивши да је то увек најлепши део посла, јер су они и највреднији део наше сарадње и, као и Румуни у Србији, чине својеврстан мост српско-румунског пријатељства, што мора да се негује.