Printer Friendly Version Sećanje na pesnika Joana Floru @ 13 February 2023 02:14 PM
                                
U Nacionalnom muzeju literature Rumunije u Bukureštu održan je događaj u znak sećanja na pesnika Joana Floru. Pored direktora Nacionalnog muzeja literature Rumunije Joana Kristeskua, profesora, pesnika, esejiste i književnog kritičara Jona Bogdana Leftera, akademika i profesora Lućijana Kišua i profesorke Marije Nenadić-Žurke, na pomenutom događaju učestvovao je i ambasador Stefan Tomašević. 
Joan Flora rođen je na teritoriji srpskog Banata i prepoznat je kao jedan od najboljih pesnika svoje generacije. Pohađao je Rumunsku gimnaziju u Vršcu, a diplomirao na Fakultetu rumunskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Bukureštu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoja dela, kako u Srbiji, tako i u Rumuniji. Bio je član i sekretar Udruženja rumunskih pisaca i Asocijacije srpskih pisaca, predavao je rumunski jezik u opštini Alibunar, u Srbiji, a u određenom periodu bio je i urednik časopisa „Libertatea“ i časopisa „Lumea“, najznačajnijih časopisa na rumunskom jeziku koji se objavljuju u Srbiji.  
Ambasador S. Tomašević je u svom obraćanju istakao značaj stvaralaštva Joana Flore, kako u autorskom smislu, tako i u kontekstu prevođenja, zahvaljujući čemu su utvrđeni mostovi kulturne saradnje između Srbije i Rumunije i učinjena dostupnim brojna dela velikih književnika. Predstavnici akademske i književne zajednice jednoglasni su u oceni da su upravo prevodi pesama Vaska Pope na rumunski jezik, koje je priredio Joan Flora, najsveobuhvatniji i najkvalitetniji, što dovoljno govori o njegovom doprinosu, istakao je ambasador Tomašević.