Printer Friendly Version Сећање на песника Јоана Флору @ 13 February 2023 02:13 PM
                                          
У Националном музеју литературе Румуније у Букурешту одржан је догађај у знак сећања на песника Јоана Флору. Поред директора Националног музеја литературе Румуније Јоана Кристескуа, професора, песника, есејисте и књижевног критичара Јона Богдана Лефтера, академика и професора Лућијана Кишуа и професорке Марије Ненадић-Журке, на поменутом догађају учествовао је и амбасадор Стефан Томашевић. 
Јоан Флора рођен је на територији српског Баната и препознат је као један од најбољих песника своје генерације. Похађао је Румунску гимназију у Вршцу, а дипломирао на Факултету румунског језика и књижевности на Универзитету у Букурешту. Добитник је бројних награда и признања за своја дела, како у Србији, тако и у Румунији. Био је члан и секретар Удружења румунских писаца и Асоцијације српских писаца, предавао је румунски језик у општини Алибунар, у Србији, а у одређеном периоду био је и уредник часописа „Libertatea“ и часописа „Lumea“, најзначајнијих часописа на румунском језику који се објављују у Србији.  
Амбасадор С. Томашевић је у свом обраћању истакао значај стваралаштва Јоана Флоре, како у ауторском смислу, тако и у контексту превођења, захваљујући чему су утврђени мостови културне сарадње између Србије и Румуније и учињена доступним бројна дела великих књижевника. Представници академске и књижевне заједнице једногласни су у оцени да су управо преводи песама Васка Попе на румунски језик, које је приредио Јоан Флора, најсвеобухватнији и најквалитетнији, што довољно говори о његовом доприносу, истакао је амбасадор Томашевић.