Printer Friendly Version Učešće Ambasadora Stefana Tomaševića na konferenciji koju organizovala Unija bilateralnih privrednih komora Rumunije @ 23 November 2022 12:03 PM
 
U organizaciji Unije bilateralnih privrednih komora Rumunije (The Union of Bilateral Chambers of Commerce from Romania), u Bukureštu je održana konferencija pod nazivom Sustainable development diplomacy - New Challenge of Traditional Diplomacy.
 
Glavna tema konferencije bio je uticaj aktuelne krize na ekonomiju, a među prisutnima su bili predstavnici rumunskih institucija, diplomatskog kora, predstavnici nevladinih organizacija, kao i brojni privrednici.
 
U okviru glavnog panela svoje govore imali su predsednik Unije bilateralnih privrednih komora Rumunije prof dr. Nasty Vladoiu, generalni sekretar Pravosudne akademije Rumunije prof dr. Ovidiu Predescu, ambasador NR Kine Han Chunlin, ambasador Ukrajine Prokopchuk Ihor, ambasador Republike Koreje Rim Kap-Soo, kao i ambasador RS Stefan Tomašević. 
 
Ambasador Stefan Tomašević istakao je značaj povezivanja i jačanja ekonomske saradnje u aktuelnom globalnom geopolitičkom kontekstu. Govorio je o ekonomskim uspesima Republike Srbije, uprkos aktuelnoj krizi, zahvaljujući prethodno sprovedenim merama i dobroj pripremi koje su ključno uticale na performanse srpske privrede. Naglasio je izuzetne rezultate u pogledu stvaranja stimulativnog investicionog i poslovnog okruženja, kao i posvećenost digitalizaciji, energetskoj diversifikaciji i sve većem korišćenju obnovljive energije.
 
U pogledu bilateralnih odnosa Srbije i Rumunije, ambasador S.Tomašević ukazao je na tradiciju prijateljstva, kao odličnu osnovu za razvoj saradnje u svim oblastima, gde ekonomija zauzima posebno mesto. Iako je u 2021. godini zabeležen rekordan obim srpsko - rumunske trgovinske razmene, naglasio je da i dalje postoje veliki neiskorišćeni potencijali, naročito kada je u pitanju privlačenje direktnih investicija, ali i kroz intenziviranje trgovinske razmene, te bolju saradnju privatnog i javnog sektora, povezivanje privrednih komora, privrednika, okruga i opština. Osvrnuo se i na veliki značaj Dunava, te potencijal koji on predstavlja u oblasti turizma, pored ogromnog značaja koji ima u oblasti transporta.
 
Poseban deo svog izlaganja, ambasador Tomašević posvetio je značaju regionalnog povezivanja usled izazova i kriza sa kojima se svet suočava. Kao pozitivan primer u tom pravcu istakao je inicijativu "Otvoreni Balkan", kreiranu kao mehanizam za bolje povezivanje Balkana, naročito u oblasti ekonomije, kroz obezbeđenje slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i usluga. Podsetio je da ova inicijativa trenutno uključuje Republiku Srbiju, Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju, ali da je otvorena i za ostale učesnike ZB6. Informisao je da je kao plod ove inicijative a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i naših vlada, u septembru o.g. u Beogradu održan najveći vinski sajam u regionu ikada organizovan, pod nazivom "Wine vision by Open Balkan", koji je okupio više od 400 proizvođača iz preko 20 zemalja uključujući i Rumuniju, mnogobrojne distributere, somelijere i predstavnike vinske industrije. Svrha ove manifestacije, kako je istakao, upravo je bila da se promoviše duh regiona, naših kultura i tradicija. Zaključio je da je upravo to način i dobar primer kako da se povežemo regionalno i pratimo prednosti našeg lokalnog tržišta, sa davanjem šanse lokalnim preduzetnicima i borimo se za njihovu dobrobit i održivost na tržištu koje je puno konkurencije, koja nas često nadjačava usled našeg nejedinstva i odsustva fokusa i strateškog promišljanja a što je upravo osnovni princip kada su u pitanju ciljevi održivog razvoja.