Printer Friendly Version Учешће Амбасадора Стефана Томашевића на конференцији коју организовала Унија билатералних привредних комора Румуније @ 23 November 2022 11:59 AM
 
У организацији Уније билатералних привредних комора Румуније (The Union of Bilateral Chambers of Commerce from Romania), у Букурешту је одржана конференција под називом Sustainable development diplomacy - New Challenge of Traditional Diplomacy.
 
Главна тема конференције био је утицај актуелне кризе на економију, а међу присутнима су били представници румунских институција, дипломатског кора, представници невладиних организација, као и бројни привредници.
 
У оквиру главног панела своје говоре имали су председник Уније билатералних привредних комора Румуније проф др. Nasty Vladoiu, генерални секретар Правосудне академије Румуније проф др. Ovidiu Predescu, амбасадор НР Кине Han Chunlin, амбасадор Украјине Prokopchuk Ihor, амбасадор Републике Кореје Rim Kap-Soo, као и амбасадор РС Стефан Томашевић. 
 
Амбасадор Стефан Томашевић истакао је значај повезивања и јачања економске сарадње у актуелном глобалном геополитичком контексту. Говорио је о економским успесима Републике Србије, упркос актуелној кризи, захваљујући претходно спроведеним мерама и доброј припреми које су кључно утицале на перформансе српске привреде. Нагласио је изузетне резултате у погледу стварања стимулативног инвестиционог и пословног окружења, као и посвећеност дигитализацији, енергетској диверсификацији и све већем коришћењу обновљиве енергије.
 
У погледу билатералних односа Србије и Румуније, амбасадор С.Томашевић указао је на традицију пријатељства, као одличну основу за развој сарадње у свим областима, где економија заузима посебно место. Иако је у 2021. години забележен рекордан обим српско - румунске трговинске размене, нагласио је да и даље постоје велики неискоришћени потенцијали, нарочито када је у питању привлачење директних инвестиција, али и кроз интензивирање трговинске размене, те бољу сарадњу приватног и јавног сектора, повезивање привредних комора, привредника, округа и општина. Осврнуо се и на велики значај Дунава, те потенцијал који он представља у области туризма, поред огромног значаја који има у области транспорта.
 
Посебан део свог излагања, амбасадор Томашевић посветио је значају регионалног повезивања услед изазова и криза са којима се свет суочава. Као позитиван пример у том правцу истакао је иницијативу "Отворени Балкан", креирану као механизам за боље повезивање Балкана, нарочито у области економије, кроз обезбеђење слободног протока људи, роба, капитала и услуга. Подсетио је да ова иницијатива тренутно укључује Републику Србију, Републику Северну Македонију и Републику Албанију, али да је отворена и за остале учеснике ЗБ6. Информисао је да је као плод ове иницијативе а под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића и наших влада, у септембру о.г. у Београду одржан највећи вински сајам у региону икада организован, под називом "Wine vision by Open Balkan", који је окупио више од 400 произвођача из преко 20 земаља укључујући и Румунију, многобројне дистрибутере, сомелијере и представнике винске индустрије. Сврха ове манифестације, како је истакао, управо је била да се промовише дух региона, наших култура и традиција. Закључио је да је управо то начин и добар пример како да се повежемо регионално и пратимо предности нашег локалног тржишта, са давањем шансе локалним предузетницима и боримо се за њихову добробит и одрживост на тржишту које је пуно конкуренције, која нас често надјачава услед нашег нејединства и одсуства фокуса и стратешког промишљања а што је управо основни принцип када су у питању циљеви одрживог развоја.