Printer Friendly Version Intervju ambasadora Tomaševića za rumunski portal Digi24 @ 17 November 2022 02:05 PM
Ambasador Stefan Tomašević dao je intervju za rumunski portal Digi24 u kom je govorio o bilateralnim odnosima između Republike Srbije i Rumunije, teškoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, kao i poziciji Srbije po pitanju rata u Ukrajini.
Ambasador Tomašević je istakao da je njegov najvažniji zadatak kao ambasadora Republike Srbije u Rumuniji, da ojača odnose između Srbije i Rumunije, istakavši da dve države i njihovo stanovništvo to zaslužuju. Naglasio je da sa obe strane postoje divne nacionalne manjine i da je reč o odličnoj istoriji bilateralnih odnosa, da postoji mnogo važnih ljudi koji su zaslužni za razvoj društava obe države, te da je Srbija tokom istorije imala dve kraljice rumunskog porekla. 
Kada je reč o aktuelnim projektima, pomenuo je gasovod Mokrin-Arad, izgradnju HE Ćerdap 3, Dunav, kako zbog transporta, tako i zbog turističkog potencijala. Veoma važnim je ocenio i nedavno realizovane bilateralne posete sa obe strane (srpskog ministra spoljnih poslova, ministra saobraćaja, ministra energetike) i izrazio nadu da će u narednom periodu doći do realizacije poseta i na nivou premijera i predsednika. 
Kao posebno značajno, istakao je veliku podršku koju Rumunija pruža evropskom putu Srbije, u njenom nastojanju da postane punopravna članica EU, kao i principijelnu poziciju Rumunije, zasnovanu na dubokom poštovanju međunarodnog javnog prava, odnosno, činjenicu da Rumunija nije priznala samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova.
Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, istakao je da je Srbija u Briselu potpisala sporazum kao garanciju mira i stabilnosti, a da Priština njegov najvažniji deo, formiranje Zajednice srpskih opština, ni skoro 10 godina kasnije nije ispunila. Ipak, izrazio je uverenje da će, uz snažniju podršku srpskih partnera u EU i Sjedinjenih Država, koje u poslednje vreme upućuju poruke koje su snažne, koje osuđuju ovakvu vrstu ponašanja Prištine, druga strana ne samo sedeti i razgovarati, već i imati odgovornost i istinsku volju za pronalaženje odgovarajućeg rešenja. Podsetio je da je od početka godine zabeleženo preko 100 etnički motivisanih incidenata i napada na Srbe, te da je reč o situaciji koja je veoma teška za srpski narod. 
Naglasio je da je Srbija odgovorna, jer želi da region za buduće generacije bude zasnovan na osnovnim principima EU. U tom kontekstu, informisao je o važnoj inicijativi Srbije „Otvoreni Balkan“, u okviru koje Srbija, Albanija i Severna Makedonija sarađuju na dobrobit svog stanovništva, olakšavajući razmenu ljudi, kapitala, lakše pronalaženje posla, putovanje između tri zemlje bez pasoša, korišćenjem samo ličnih karti, što je, kako je naglasio, samo jedan primer kako Srbija gleda na region, u cilju većeg prosperiteta naroda i boljih odnosa sa susedima. 
Kada je reč o poziciji Srbije prema ratu Ukrajini, ambasador Tomašević je istakao da je tu situacija vrlo jasna i da Srbija ostaje dosledna striktnom poštovanju međunarodnog javnog prava, zbog čega je i osudila kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i podržala rezolucije usvojene u UN s tim u vezi. Kada je reč o pritiscima koji se na Srbiju vrše da uvede sankcije Rusiji, podsetio je da je Srbija, u ne tako davnoj istoriji, bila pod sankcijama, te da zna da one u stvari pogađaju obično stanovništvo. Podsetio je i na presedan koji se tada dogodio, kada je, bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, bombardovana suverena država. Ukazao je da, sve greške tada učinjene od strane međunarodnih partnera, sada jasno dolaze do izražaja na primeru Ukrajine. Podjednako značajnim je istakao i činjenicu da Rusija nije priznala nezavisnost tzv. Kosova, te da Srbija mora da vodi računa i o zaštiti sopstvenih interesa, a reč je o pitanju od najvećeg značaja.