Printer Friendly Version Интервју амбасадора Томашевића за румунски портал Digi24 @ 17 November 2022 02:04 PM
Амбасадор Стефан Томашевић дао је интервју за румунски портал Digi24 у ком је говорио о билатералним односима између Републике Србије и Румуније, тешкој ситуацији у којој се Србија налази када је реч о питању Косова и Метохије, као и позицији Србије по питању рата у Украјини.
Амбасадор Томашевић је истакао да је његов најважнији задатак као амбасадора Републике Србије у Румунији, да ојача односе између Србије и Румуније, истакавши да две државе и њихово становништво то заслужују. Нагласио је да са обе стране постоје дивне националне мањине и да је реч о одличној историји билатералних односа, да постоји много важних људи који су заслужни за развој друштава обе државе, те да је Србија током историје имала две краљице румунског порекла. 
Када је реч о актуелним пројектима, поменуо је гасовод Мокрин-Арад, изградњу ХЕ Ћердап 3, Дунав, како због транспорта, тако и због туристичког потенцијала. Веома важним је оценио и недавно реализоване билатералне посете са обе стране (српског министра спољних послова, министра саобраћаја, министра енергетике) и изразио наду да ће у наредном периоду доћи до реализације посета и на нивоу премијера и председника. 
Као посебно значајно, истакао је велику подршку коју Румунија пружа европском путу Србије, у њеном настојању да постане пуноправна чланица ЕУ, као и принципијелну позицију Румуније, засновану на дубоком поштовању међународног јавног права, односно, чињеницу да Румунија није признала самопроглашену независност тзв. Косова.
Говорећи о питању Косова и Метохије, истакао је да је Србија у Бриселу потписала споразум као гаранцију мира и стабилности, а да Приштина његов најважнији део, формирање Заједнице српских општина, ни скоро 10 година касније није испунила. Ипак, изразио је уверење да ће, уз снажнију подршку српских партнера у ЕУ и Сједињених Држава, које у последње време упућују поруке које су снажне, које осуђују овакву врсту понашања Приштине, друга страна не само седети и разговарати, већ и имати одговорност и истинску вољу за проналажење одговарајућег решења. Подсетио је да је од почетка године забележено преко 100 етнички мотивисаних инцидената и напада на Србе, те да је реч о ситуацији која је веома тешка за српски народ. 
Нагласио је да је Србија одговорна, јер жели да регион за будуће генерације буде заснован на основним принципима ЕУ. У том контексту, информисао је о важној иницијативи Србије „Отворени Балкан“, у оквиру које Србија, Албанија и Северна Македонија сарађују на добробит свог становништва, олакшавајући размену људи, капитала, лакше проналажење посла, путовање између три земље без пасоша, коришћењем само личних карти, што је, како је нагласио, само један пример како Србија гледа на регион, у циљу већег просперитета народа и бољих односа са суседима. 
Када је реч о позицији Србије према рату Украјини, амбасадор Томашевић је истакао да је ту ситуација врло јасна и да Србија остаје доследна стриктном поштовању међународног јавног права, због чега је и осудила кршење територијалног интегритета и суверенитета Украјине и подржала резолуције усвојене у УН с тим у вези. Када је реч о притисцима који се на Србију врше да уведе санкције Русији, подсетио је да је Србија, у не тако давној историји, била под санкцијама, те да зна да оне у ствари погађају обично становништво. Подсетио је и на преседан који се тада догодио, када је, без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, бомбардована суверена држава. Указао је да, све грешке тада учињене од стране међународних партнера, сада јасно долазе до изражаја на примеру Украјине. Подједнако значајним је истакао и чињеницу да Русија није признала независност тзв. Косова, те да Србија мора да води рачуна и о заштити сопствених интереса, а реч је о питању од највећег значаја.