Printer Friendly Version Obeleležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu @ 11 November 2022 07:31 PM
 
Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11 novembra 2022. godine, ambasador Stefan Tomašević je odao počast i položio lovorov venac borcima Prve srpske dobrovoljačke divizije u Međidiji. 
Vence su položili i zamenik gradonačelnika Međidije, ambasadorka Češke Republike u Bukureštu, predstavnici Ministarstva nacionalne odbrane i Garnizona opštine Međidija, Nacionalne asocijacije ratnih veterana „Kraljica Marija“, lokalne policije, žandarmerije i vatrogasaca, Asocijacije boraca  kao i građani Međidije. 
Ambasador S.Tomašević je u govoru naveo da na Spomen kosturnici u Međidiji, na mestu stradanja i sećanja počiva oko 8.000 naših predaka, koji su 1916. godine zajedno sa svojom rumunskom braćom stradali boreći se kao dobrovoljci  na frontu u Dobrudži. Podsetio je da su spomen kosturnicu davne 1926. godine svečano otvorila dva monarha i prijatelja, srpski kralj Aleksandar Krađorđević, supurug rumunske princeze Marije i rumunski kralj Ferdinad, princezin otac, što simbolično svedoči o pobedi prijateljstva srpskog i rumunskog naroda. Ambasador je u govoru odao počast i češkim borcima koji su stradali boreći se na Dobrudžanskom frontu, kao i Elsi Ingliš koja je odlikovana Ordenom belog orla i ordenom Svetog Save, i Bolnici škotskih žena, koje su dale nemerljiv doprinos lečeći vojnike u Dobrudži. U govoru se zahvalio i rumunskim prijateljima što zajedno sa nama čuvaju sećanje na sve one koji su u borbama u Prvom svetskom ratu dali svoj život i čiji su posmrtni ostaci ostali da leže u bratskoj Rumuniji.