Printer Friendly Version Обелележавање Дана примирја у Првом светском рату @ 11 November 2022 07:26 PM
 
Поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11 новембра 2022. године, амбасадор Стефан Томашевић је одао почаст и положио ловоров венац борцима Прве српске добровољачке дивизије у Међидији. 
Венце су положили и заменик градоначелника Међидије, амбасадорка Чешке Републике у Букурешту, представници Министарства националне одбране и Гарнизона општине Међидија, Националне асоцијације ратних ветерана „Краљица Марија“, локалне полиције, жандармерије и ватрогасаца, Асоцијације бораца  као и грађани Међидије. 
Амбасадор С.Томашевић је у говору навео да на Спомен костурници у Међидији, на месту страдања и сећања почива око 8.000 наших предака, који су 1916. године заједно са својом румунском браћом страдали борећи се као добровољци на фронту у Добруџи. Подсетио је да су спомен костурницу давне 1926. године свечано отворила два монарха и пријатеља, српски краљ Александар Крађорђевић, супуруг румунске принцезе Марије и румунски краљ Фердинад, принцезин отац, што симболично сведочи о победи пријатељства српског и румунског народа. Амасадор је у говору одао почаст и чешким борцима који су страдали борећи се на Добруџанском фронту, као и др Елси Инглиш која је одликована Орденом белог орла и орденом Светог Саве, и Болници шкотских жена, које су дале немерљив допринос лечећи војнике у Добруџи.
У говору се захвалио и румунским пријатељима што заједно са нама чувају сећање на све оне који су у борбама у Првом светском рату дали свој живот и чији су посмртни остаци остали да леже у братској Румунији.