Printer Friendly Version Poseta ambasadora Tomaševića Univerzitetu u Trgovištu @ 10 November 2022 01:52 PM

         

Ambasador Stefan Tomašević juče je posetio Univerzitet u Trgovištu (Târgoviște), Kraljevski sud u Trgovištu u okviru kog se nalazi i Muzej štamparije, i Manastir Delu, u koji je tokom perioda vladavine Turaka, izmeštena Goraždanska štamparija, čime je omogućeno da se i u Trgovištu štampaju knjige. Predstavnici Univerziteta, rektor Laura Monika Gorgiu, prorektori, dekani i profesori, predstavili su sistem rada i funkcionisanja pomenute institucije, koja ove godine obeležava 30 godina od osnivanja. 

Ambasador Stefan Tomašević je istakao važnost postojanja i rada Univerziteta za grad, okrug, ali pre svega za porodice čija deca imaju mogućnosti da se tu školuju, ali i da još tokom trajanja studija budu prepoznati od strane kompanija i da se zaposle. Istakao je neophodnost da se prilikom privlačenja stranih direktnih investicija vodi računa i o zapošljavanju visoko kvalifikovane radne snage, kako bi se sprečio odliv mladih stručnih kadrova. Predložio je da se Univerzitet u Trgovištu poveže sa nekim od univerziteta u Republici Srbiji. 

S tim u vezi, obostrano je izražen značaj budućeg povezivanja i potpisivanja sporazuma o saradnji između Univerziteta u Trgovištu i univerziteta u Republici Srbiji. Takođe, istaknuta je važnost saradnje u okviru programa Evropske unije, poput Erasmus-a.