Printer Friendly Version Посета амбасадора Томашевића Универзитету у Трговишту @ 10 November 2022 01:46 PM

                                                                                     

Амбасадор Стефан Томашевић јуче је посетио Универзитет у Трговишту (Târgoviște), Краљевски суд у Трговишту у оквиру ког се налази и Музеј штампарије, и Манастир Делу, у који је током периода владавине Турака, измештена Горажданска штампарија, чиме је омогућено да се и у Трговишту штампају књиге. Представници Универзитета, ректор Лаура Моника Горгиу, проректори, декани и професори, представили су систем рада и функционисања поменуте институције, која ове године обележава 30 година од оснивања. 

Амбасадор Стефан Томашевић је истакао важност постојања и рада Универзитета за град, округ, али пре свега за породице чија деца имају могућности да се ту школују, али и да још током трајања студија буду препознати од стране компанија и да се запосле. Истакао је неопходност да се приликом привлачења страних директних инвестиција води рачуна и о запошљавању високо квалификоване радне снаге, како би се спречио одлив младих стручних кадрова. Предложио је да се Универзитет у Трговишту повеже са неким од универзитета у Републици Србији. 

С тим у вези, обострано је изражен значај будућег повезивања и потписивања споразума о сарадњи између Универзитета у Трговишту и универзитета у Републици Србији. Такође, истакнута је важност сарадње у оквиру програма Европске уније, попут Erasmus-а.