Printer Friendly Version Uručena odlikovanja Dušanu Vilmsu i Oktaviji Nedelku @ 26 October 2022 12:18 PM
 
U prostorijama Ambasade R. Srbije u Bukureštu, ambasador Stefan Tomašević je, u svojstvu ličnog izaslanika predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića, uručio Zlatne medalje za zasluge privredniku Dušanu Vilmsu i prof. dr Oktaviji Nedelku.
Ambasador S. Tomašević se zahvalio Dušanu Vilmsu za celokupan doprinos koji je pružio u očuvanju srpske nacionalne manjine i unapređenju privrednih odnosa R. Srbije i Rumunije, kao i njegovoj spremnosti za nastavkom takvih aktivnosti. Posebno značajnom ocenio je želju D. Vilmsa da finansira izgradnju nove, najsavremenije srpske škole u Temišvaru, što je od nemerljivog značaja za opstanak srpske zajednice i očuvanje srpskog jezika i kulture u Rumuniji.
Prof. dr O. Nedelku koja je pre svega nekoliko dana otišla u penziju, ambasador se zahvalio za ostvarene izuzetne zasluge u oblasti društvenih i humanističkih nauka, posebno u afirmaciji i promovisanju srpskog jezika i kulture u Rumuniji. Uz prisustvo brojnih studenata i profesora Odseka za srpski jezik i književnost (Katedre za slovenske jezike i kulturu) na Fakultetu za strane jezike, Univerziteta u Bukureštu, ambasador Tomašević je profesorki Nedelku uručio pomenuto odlikovanje, poželevši srećan odlazak u penziju. Dodao je da se zajedničke aktivnosti Ambasade i O. Nedelku ovde ne završavaju i da sa zadovoljstvom očekujemo predstojeću promociju knjige pripovedaka Ive Andrića, kao i buduće prevode koje profesorka priprema.