Printer Friendly Version Уручена одликовања Душану Вилмсу и Октавији Неделку @ 26 October 2022 12:17 PM
 
У просторијама Амбасаде Р. Србије у Букурешту, амбасадор Стефан Томашевић је, у својству личног изасланика председника Р. Србије Александра Вучића, уручио Златне медаље за заслуге привреднику Душану Вилмсу и проф. др Октавији Неделку.
Амбасадор С. Томашевић се захвалио Душану Вилмсу за целокупан допринос који је пружио у очувању српске националне мањине и унапређењу привредних односа Р. Србије и Румуније, као и његовој спремности за наставком таквих активности. Посебно значајном оценио је жељу Д. Вилмса да финансира изградњу нове, најсавременије српске школе у Темишвару, што је од немерљивог значаја за опстанак српске заједнице и очување српског језика и културе у Румунији.
Проф. др О. Неделку која је пре свега неколико дана отишла у пензију, амбасадор се захвалио за остварене изузетне заслуге у области друштвених и хуманистичких наука, посебно у афирмацији и промовисању српског језика и културе у Румунији. Уз присуство бројних студената и професора Одсека за српски језик и књижевност (Катедре за словенске језике и културу) на Факултету за стране језике, Универзитета у Букурешту, амбасадор Томашевић је професорки Неделку уручио поменуто одликовање, пожелевши срећан одлазак у пензију. Додао је да се заједничке активности Амбасаде и О. Неделку овде не завршавају и да са задовољством очекујемо предстојећу промоцију књиге приповедака Иве Андрића, као и будуће преводе које професорка припрема.