Printer Friendly Version “Дани српског филма“ у Букурешту @ 18 October 2022 07:59 PM
 
У Националном музеју сељака Румуније данас је отворена манифестација „Дани српског филма“ током коje ће, први пут након шест година, у Букурешту бити приказани српски филмови, у организацији Амбасаде Републике Србије у Румунији и Савеза Срба у Румунији. „Дани српског филма“ отворени су пројекцијом филма „Краљ Петар Први“. За 19. октобар планирано је приказивање филма „Санта Марија дела Салуте“, док ће као последњи у овом циклусу 20. октобра публика имати прилику да погледа филм „Име народа“. 
На отварању, уочи пројекције првог од три филма који ће букурештанској публици бити приказани у наредним данима, присутнима су се обратили амбасадор Стефан Томашевић,  председник Савеза Срба и представник српске мањине у румунском Парламенту Огњан Крстић, као и директор Националног музеја сељака Румуније, г. Вирђил Ницулеску. 
Амбасадор Томашевић је поздравио присутне, истакавши да му је част и задовољство што ће након шест година у Букурешту поново бити приказани српски филмови. Нагласио је да овакви догађаји доприносе унапређењу културне сарадње. Навео је да је српска кинематографија веома цењена од стране румунске публике, као и да се нада да ће посетиоци уживати у српским филмовима. Имајући у виду значај догађаја и интерес публике који је овом приликом исказан, амбасадор Томашевић је најавио да Амбасада и Савез Срба у Румунији заједно раде на припреми новог фестивала српског филма који је планиран за пролеће наредне године.