Printer Friendly Version Српска заједница у Румунији добро организована и поштована @ 17 October 2022 04:26 PM
Српска заједница у Румунији је добро организована и представља важан сегмент односа две земље, а својом слогом и активностима служи на част матици и за пример другима, рекао је за Танјуг амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић.
Срби у Румунији представљају једну од 18 признатих националних мањина, истакао је Томашевић и додао да, према последњем попису спроведеном 2011. Године, у Румунији живи 18.076 Срба.
 
Према његовим речима, највећи број, односно 90 одсто Срба, живи на западу Румуније и то у четири жупаније Арад, Тимиш, Караш Северин и Мехединци, док у Букурешту има свега 250 Срба.
 
„У Румунији се права Срба поштују. Добром положају доприносе и активност Савеза Срба у Румунији у коме су практично сви Срби. Срби имају једног посланика у румунском парлменту и својим активностима представљу добар пример како наша заједница треба да буде организована”, поручио је Томашевић.
 
Када је реч о српском језику на простору Румуније, Томашевић каже да се настава на српском похађа у 32 школе.
 
Од тога је, како је навео, у 18 школа настава на српском као матерњем језику, док је у 14 школа српски језик изборни предмет.
 
Румунско законодавство омогућава да националне мањине у местима у којима их је више од 20 одсто имају право употребе матерњег као службеног језика, објаснио је српски амбасадор.
 
Томашевић је рекао да Срби у неколико места имају натписе и топониме на српском.
 
Поводом обележавања 15 година од приступања Румуније Европској унији група новинара из Србије боравила је у тој земљи, а њихови представници упознали су српске медије са примерима добре праксе и успешно имплементираним пројектима које је финансирала Европска унија.
 
У питању је Пројекат „Пулс Европе" који се спроводи под покровитељством Европске уније, а који има за циљ да приближи процес европских интеграција и примере добре европске праксе грађанима.
 
Циљ је и да се објасни јавности у Србији како су земље чланице ЕУ успешно превазишле изазове са којима се Србија сада суочава у процесу европских интеграција.
 
Амбасадор Србије је истакао да се у Румунији ради и на економској дипломатији, а да је у последњих две године вишеструко повећана понуда српских производа у тој земљи.
 
„На румунском тржишту позиционирано је више од 200 српских производа, који су се нашли у два водећа трговинска ланца. Тренутно радимо на могућности да се српски производи нађи у трећем трговинском ланцу, што сматрамо изузетно важним. Економска дипломатија захтева много труда, а ми смо у последње две и по године успели да на тржиште Румуније изађемо са многобројним производима, за разлику од претходног периода када смо имали само једног српског произвођача", рекао је амбасадор Србије.
 
Недавно је у румунској пресоници одржана манифестација промоције српских вина и ракија, непосредно након сајма вина “Вајн вижн“, организованог у склопу иницијативе „Отворени Балкан“, напоменуо је Томашевић.
 
Каже да је том приликом представљено најбоље из Србије, а да су представници српских винарија и дестилерија имали прилику да остваре контакт са дистрибутерима из Румуније, али и представницима хотела, барова и ресторана.
 
Томашевић истиче да српска заједница у Румунији негује традицију и културу Србије али је уједно и лојална Румунији, што чини да, како каже, Срби буду важан мост између две земље.
 
 
Извор: Танјуг