Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Stefana Tomaševića sa državnim podsekretarom u Ministarstvu za razvoj, javne radove i administraciju Rumunije Gabrielom Gileom @ 11 October 2022 07:30 PM
 
Razgovor ambasadora S.Tomaševića sa državnim podsekretarom u Ministarstvu za razvoj, javne radove i administraciju Rumunije G.Gileom ticao se novog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2021-2027. Istaknut je značaj prekogranične saradnje Srbije i Rumunije sa ciljem unapređenja kapaciteta i infrastrukture lokalnih partnerskih institucija, koje generišu razvoj saradnje i na nacionalnom nivou. 
Budući ciklus obuhvatiće tri županije iz Rumunije (Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci) i šest okruga iz Srbije (Severnobanatski, Srednjobanatski, Južnobanatski, Braničevski, Borski i Podunavski). Projekti iz oblasti zaštite životne sredine, prilagođavanja klimatskim promenama, zdravstva, obrazovanja, turizma, kulture, upravljanja granicama i prevencije prirodnih i ekoloških katastrofa, doprineće društveno-ekonomskom razvoju, povećanju mobilnosti, razvoju saradnje u oblasti energetike, jačanju kulturne saradnje i boljoj ukupnoj povezanosti, što će značajno uticati na unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Rumunije. G.Gilea je posebno ukazao na opredeljenost Rumunije u pogledu pružanja snažne podrške evropskom putu Srbije.