Printer Friendly Version Састанак амбасадора Стефана Томашевића са државним подсекретаром у Министарству за развој, јавне радове и администрацију Румуније Габриелом Гилеом @ 11 October 2022 07:28 PM
 
Разговор амбасадора С.Томашевића са државним подсекретаром у Министарству за развој, јавне радове и администрацију Румуније Г.Гилеом тицао се новог Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2021-2027. Истакнут је значај прекограничне сарадње Србије и Румуније са циљем унапређења капацитета и инфраструктуре локалних партнерских институција, које генеришу развој сарадње и на националном нивоу. 
Будући циклус обухватиће три жупаније из Румуније (Тимиш, Караш-Северин и Мехединци) и шест округа из Србије (Севернобанатски, Средњобанатски, Јужнобанатски, Браничевски, Борски и Подунавски). Пројекти из области заштите животне средине, прилагођавања климатским променама, здравства, образовања, туризма, културе, управљања границама и превенције природних и еколошких катастрофа, допринеће друштвено-економском развоју, повећању мобилности, развоју сарадње у области енергетике, јачању културне сарадње и бољој укупној повезаности, што ће значајно утицати на унапређење билатералних односа Србије и Румуније. Г.Гилеа је посебно указао на опредељеност Румуније у погледу пружања снажне подршке европском путу Србије.