Printer Friendly Version Репортажа румунске националне телевизије TVR1 у вези са одржаним догађајем промоције српских вина и ракија у Букурешту и интервју амбасадора С. Томашевића @ 6 October 2022 02:04 PM
 
Румунска национална телевизија TVR1 емитовала је у среду 05. о.м. у оквиру емисије „Суживот“, прилог о одржаној манифестацији промоције српских вина и ракија у Букурешту.
У репортажи о српским винима и ракијама румунска телевизија наводи да су Срби један од оних народа који држи до своје традиције културне и гастрономске, те су, природно, поносни што могу представити вина из своје домовине. Бројни српски виногради се налазе на истој надморској висини као и чувене плантаже винове лозе из Бургундије или Бордоа, а производња вина је привредна грана која је у успону у Србији и која из године у годину бележи све веће доприносе негујући аутохтоне сорте винове лозе.
„Имамо сјајну прилику да представимо наша најбоља вина из свих региона Србије. Овде је присутно десет винарија и две дестилерије са својим најбољим винима и ракијама, који представљају познате српске производе изузетног квалитета. Када је реч о винима у Србији, говоримо о растућој идустријској грани код нас, при чему винари из Србије нуде класичне врсте вина, као и оне несвакидашње, специфичне српске сорте, рекао је амбасадор Србије у Румунији С. Томашевић.
У репортажи се даље наводи да, попут Румуна која има своје познате сорте вина (винове лозе), као што су Фетаска Негра или Граса де Котнари, тако и Срби имају разлога да се поносе винима која производе, као што су Тамјаника, једна од најзаступљенијих и најцењенијих сорти белог вина, или Прокупац, познат међу црвеним винима.
„Вино поседује дар брисања етничких баријера и стварања пријатељстава. На неком састанку у ресторану, вечери или пријему … шта би представљало добру основу за почетак комуникације између Румуна и Срба? Па, вино наравно! То је улога која се приписује вину, да ствара пријатељства“, рекао је М. Вулпои, румунски домаћин и власник објекта у коме је одржана промоција.