Printer Friendly Version Intervju Ambasadora Tomaševića za Radio Temišvar povodom održane promocije srpskih vina i rakija u Bukureštu @ 6 October 2022 10:46 AM
 
Ambasador Stefan Tomašević dao je intervju za Srpsku emisiju Radio Temišvara povodom održane promocije srpskih vina i rakije, u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Rumuniji i vinske kuće „The Great Hill“, 29. septembra 2022. godine u Bukureštu, koja pružila mogućnost da deset srpskih proizvođača vina i dve destilerije predstave svoje proizvode distributerima, predstavnicima hipermarketa, hotela, restorana i vinskih barova iz Rumunije. 
Tim povodom, Ambasador Tomašević je istakao da je reč o događaju od ogromnog značaja, prvom takve vrste koji se organizuje u Bukureštu, a koji će poslužiti da se ostvare kontakti, odnosno, da se u budućnosti srpski proizvodi, srpska vina, rakije, nađu u što više prodajnih lanaca, kafića, restorana, hotela i vinskih barova. Dodao je da su reakcije učesnika bile odlične i da su sastanci koji su usledili nakon promocije srpskih vina doveli do toga da već postoji nagoveštaj da će neki od tih proizvoda naći svoje mesto na  rumunskom tržištu. Izrazio je sigurnost da će se, pored svega onoga što je Ambasada i do sada radila, a to je promocija i pozicioniranje srpskih proizvoda na tržištu Rumunije, uglavnom u zapadnom delu Rumunije, ovim događajem omogućiti da se ti proizvodi nađu i širom Rumunije. 
Naglasio je da ovakva vrsta događaja nije samo značajna zbog promocije srpskih vina i ostvarivanja saradnje dobavljača, proizvođača i vlasnika u cilju povećanja trgovinske razmene, već je i prilika da se dodatno učvrste odnosi između Srbije i Rumunije i dva naroda, dodajući da „putevi vina na najbolji mogući način spajaju ljude i doprinose da se na najbolji mogući način razvijaju i kulturne veze, da se poveća broj poseta na obe strane, što je naš najveći interes“. Istakao je da će se nastaviti sa ovakvom vrstom akcija i u budućnosti, a da se u skorije vreme očekuje da jedna grupa rumunskih proizvođača vina, zajedno sa predstavnicima njihovih vinskih barova i drugim ljudima u lancu snabdevanja, poseti Srbiju, srpske vinarije, destilerije i uveri se u kvalitet srpskog vina i drugih srpskih proizvoda. 
Ambasador Tomašević je ukazao da je razmena ovakvih događaja i plasman vina na neki način i kruna privredne saradnje, imajući u vidu da vina po svojoj karakteristici spajaju ljude i da omogućavaju da se kroz njih bolje upoznaju i regioni. S tim u vezi, pojasnio je da su na pomenutom događaju predstavljena vina iz različitih regiona Srbije čime je na najbolji mogući način predstavljeno sve ono što jeste naša zemlja. Dodao je da je ovaj događaj krajem meseca septembra usledio kao drugi događaj, a da je prvi bio Sajam vina u Beogradu, održan od 1-4. septembra, kao najveći događaj takvog tipa u istoriji ikada, jer niko tako nešto nije organizovao u regionu, i to zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi RS i svim institucijama koje su učestvovale i koje su pomogle da jedan takav događaj može biti organizovan. Podsetio je da smo tom prilikom imali priliku da ugostimo naše rumunske prijatelje koji su imali sjajne utiske, te da je događaj u Bukureštu svojevrsni nastavak te saradnje. Takođe, u septembru su, prilikom predstavljanja Dana Konstance u Novom Sadu predstavljena rumunska vina. Ambasador je naglasio da ova tri događaja svedoče o tome da postoji jaka želja da se promoviše sve ono što je najbolje iz dve zemlje i da se unapredi ta vrsta saradnje, poveća robna razmena, ali i povežu ljudi koji će prenositi to svoje pozitivno iskustvo i omogućiti da naši bratski odnosi budu još bolji u budućnosti. 
Ambasador je ukratko informisao o tome gde se trenutno mogu pronaći srpska vina na rumunskom tržištu, predstavivši buduće planove za plasman srpskih proizvoda na rumunsko tržište.