Printer Friendly Version Интервју Aмбасадора Томашевића за Радио Темишвар поводом одржане промоције српских вина и ракија у Букурешту @ 6 October 2022 10:45 AM
 
Амбасадор Стефан Томашевић дао је интервју за Српску емисију Радио Темишвара поводом одржане промоције српских вина и ракије, у организацији Амбасаде Републике Србије у Румунији и винске куће „The Great Hill“, 29. септембра 2022. године у Букурешту, која пружила могућност да десет српских произвођача вина и две дестилерије представе своје производе дистрибутерима, представницима хипермаркета, хотела, ресторана и винских барова из Румуније. 
Тим поводом, Амбасадор Томашевић је истакао да је реч о догађају од огромног значаја, првом такве врсте који се организује у Букурешту, а који ће послужити да се остваре контакти, односно, да се у будућности српски производи, српска вина, ракије, нађу у што више продајних ланаца, кафића, ресторана, хотела и винских барова. Додао је да су реакције учесника биле одличне и да су састанци који су уследили након промоције српских вина довели до тога да већ постоји наговештај да ће неки од тих производа наћи своје место на  румунском тржишту. Изразио је сигурност да ће се, поред свега онога што је Амбасада и до сада радила, а то је промоција и позиционирање српских производа на тржишту Румуније, углавном у западном делу Румуније, овим догађајем омогућити да се ти производи нађу и широм Румуније. 
Нагласио је да оваква врста догађаја није само значајна због промоције српских вина и остваривања сарадње добављача, произвођача и власника у циљу повећања трговинске размене, већ је и прилика да се додатно учврсте односи између Србије и Румуније и два народа, додајући да „путеви вина на најбољи могући начин спајају људе и доприносе да се на најбољи могући начин развијају и културне везе, да се повећа број посета на обе стране, што је наш највећи интерес“. Истакао је да ће се наставити са оваквом врстом акција и у будућности, а да се у скорије време очекује да једна група румунских произвођача вина, заједно са представницима њихових винских барова и другим људима у ланцу снабдевања, посети Србију, српске винарије, дестилерије и увери се у квалитет српског вина и других српских производа. 
Амбасадор Томашевић је указао да је размена оваквих догађаја и пласман вина на неки начин и круна привредне сарадње, имајући у виду да вина по својој карактеристици спајају људе и да омогућавају да се кроз њих боље упознају и региони. С тим у вези, појаснио је да су на поменутом догађају представљена вина из различитих региона Србије чиме је на најбољи могући начин представљено све оно што јесте наша земља. Додао је да је овај догађај крајем месеца септембра уследио као други догађај, а да је први био Сајам вина у Београду, одржан од 1-4. септембра, као највећи догађај таквог типа у историји икада, јер нико тако нешто није организовао у региону, и то захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, Влади РС и свим институцијама које су учествовале и које су помогле да један такав догађај може бити организован. Подсетио је да смо том приликом имали прилику да угостимо наше румунске пријатеље који су имали сјајне утиске, те да је догађај у Букурешту својеврсни наставак те сарадње. Такође, у септембру су, приликом представљања Дана Констанце у Новом Саду представљена румунска вина. Амбасадор је нагласио да ова три догађаја сведоче о томе да постоји јака жеља да се промовише све оно што је најбоље из две земље и да се унапреди та врста сарадње, повећа робна размена, али и повежу људи који ће преносити то своје позитивно искуство и омогућити да наши братски односи буду још бољи у будућности. 
Амбасадор је укратко информисао о томе где се тренутно могу пронаћи српска вина на румунском тржишту, представивши будуће планове за пласман српских производа на румунско тржиште.