Printer Friendly Version Učešće Ambasadora Tomaševića na otvaranju „VI Međunarodne evropske konferencije o interdisciplinarnom naučnom istraživanju“ @ 26 August 2022 03:05 PM
 
 
Ambasador Stefan Tomašević je danas, kao počasni govornik, učestvovao na otvaranju „VI Međunarodne evropske konferencije o interdisciplinarnom naučnom istraživanju“, koja se 26-27. avgusta 2022. godine održava u Nacionalnom institutu za ekonomsko istraživanje „Kostin K. Kiricesku“, pri Akademiji Rumunije.
Cilj konferencije je da podstakne širu diskusiju o najnovijim izazovima, mogućnostima, ograničenjima i perspektivama u multidisciplinarnom istraživanju, kao i da podrži dalji razvoj aktivnosti u ovoj oblasti.
Ambasador Tomašević je govorio o značaju povezivanja i jačanja ekonomske saradnje, posebno u aktuelnom globalnom geopolitičkom kontekstu, o ekonomskim performansama i dostignućima R. Srbije, kao i o bilateralnim odnosima R. Srbije i Rumunije. Ukazao je da je R. Srbija, uprkos aktuelnim krizama sa kojima se svet suočava (pandemija, energetska kriza, inflacija i dešavanja u Ukrajini), zahvaljujući prethodno sprovedenim merama fiskalne konsolidacije, prilično spremno dočekala ekonomsku krizu. Naglasio je da Vlada Srbije intenzivno radi na stvaranju stimulativnog investicionog i poslovnog okruženja, digitalizaciji, energetskoj diversifikaciji i sve većem korišćenju izvora obnovljive energije. 
Kada je reč o bilateralnim odnosima R. Srbije i Rumunije, ambasador Tomašević je istakao da dve države imaju tradicionalno prijateljske odnose koji predstavljaju odličnu osnovu za proširenje saradnje u svim oblastima, uključujući i ekonomiju. Ukazao je na rekordan obim srpsko-rumunske trgovinske razmene, ostvaren u 2021. godini, ali i naglasio da i dalje postoje neiskorišćeni potencijali. Založio se za veće približavanje tržišta dve države, kroz intenziviranje trgovinske razmene i veći broj direktnih investicija, bolju saradnju privatnog i javnog sektora, povezivanje privrednih komora i privrednika dve države, opština i okruga. Dodao je da, kada je reč o srpsko-rumunskoj saradnji, ogroman potencijal postoji i u oblasti turizma, posebno kada je reč o Dunavu.
Imajući u vidu niz izazova i kriza sa kojima se svet suočava, ukazao je na nikad veću neophodnost regionalnog povezivanja, u cilju smanjenja negativnih efekata koje imaju na ekonomije država. Kao pozitivan primer u tom pravcu istakao je inicijativu „Otvoreni Balkan“, kreiranu kao mehanizam za bolje povezivanje Balkana naročito u oblasti ekonomije, kroz obezbeđenje slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i usluga. Podsetio je da ova inicijativa trenutno uključuje Republiku Srbiju, Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju, ali da je otvorena i za ostale učesnike Zapadnog Balkana. Informisao je da će se od 1-4. septembra u Beogradu održati Prvi međunarodni sajam vina pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji će okupiti regionalne proizvođače vina, somelijere, distributere i uvoznike, uključujući i one iz Rumunije, i koji će biti odlična prilika za promociju našeg regiona.