Printer Friendly Version Sastanak potpredsednice Vlade i ministarke energetike i rudarstva R. Srbije prof. dr Zorane Mihajlović sa ministrom energetike Rumunije Virđilom Popeskuom @ 23 May 2022 11:41 AM
 
 
Danas je u Bukureštu realizovan sastanak potpredsednice Vlade i ministarke energetike i rudarstva R. Srbije prof. dr Zorane Mihajlović sa ministrom energetike Rumunije Virđilom Danijelom Popeskuom u cilju razgovora o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju saradnje dve države u oblasti obnovljivih izvora energije i izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije.  
 
Ministarka Mihajlović je istakla da tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Rumunije predstavljaju odličnu osnovu za razgovore o budućim zajedničkim projektima, a da su za R. Srbiju prioriteti povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih energetskih kapaciteta. Dodala je da izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije predstavlja projekat od zajedničkog interesa, kao i da će Srbija tokom 2022. godine uraditi projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju transportnog gasovoda Mokrin - rumunska granica, dužine 12,8 km, čime će se omogućiti povezivanje R. Srbije sa gasnim sistemom „Transgaz“ u Rumuniji i gasovodom Brua“. 
 
Pored toga, istakla je da  postoji obostrano interesovanje za realizaciju projekta hibridne RHE „Đerdap 3“, koja neće predstavljati samo novi izvor energije, već će i doprineti unapređenju regionalne energetske bezbednosti i stabilnosti. U planu je i izgradnja vetroparka i solarne elektrane, kao kombinacije plutajućih solara i solara na zemlji. „Đerdap 3“ bi praktično postao hibridna reverzibilna HE, jedinstvena u Evropi.