Printer Friendly Version Састанак потпредседнице Владе и министарке енергетике и рударства Р. Србије проф. др Зоране Михајловић са министром енергетике Румуније Вирђилом Попескуом @ 23 May 2022 11:40 AM
 
 
Данас је у Букурешту реализован састанак потпредседнице Владе и министарке енергетике и рударства Р. Србије проф. др Зоране Михајловић са министром енергетике Румуније Вирђилом Данијелом Попескуом у циљу разговора о реализацији заједничких пројеката, унапређењу сарадње две државе у области обновљивих извора енергије и изградњи гасне интерконекције између Србије и Румуније.  
 
Министарка Михајловић је истакла да традиционално добри и пријатељски односи Србије и Румуније представљају одличну основу за разговоре о будућим заједничким пројектима, а да су за Р. Србију приоритети повезивање у гасном сектору и изградња нових енергетских капацитета. Додала је да изградња гасне интерконекције између Србије и Румуније представља пројекат од заједничког интереса, као и да ће Србија током 2022. године урадити пројектно-техничку документацију за изградњу транспортног гасовода Мокрин - румунска граница, дужине 12,8 км, чиме ће се омогућити повезивање Р. Србије са гасним системом „Трансгаз“ у Румунији и гасоводом Бруа“. 
 
Поред тога, истакла је да  постоји обострано интересовање за реализацију пројекта хибридне РХЕ „Ђердап 3“, која неће представљати само нови извор енергије, већ ће и допринети унапређењу регионалне енергетске безбедности и стабилности. У плану је и изградња ветропарка и соларне електране, као комбинације плутајућих солара и солара на земљи. „Ђердап 3“ би практично постао хибридна реверзибилна ХЕ, јединствена у Европи.