Printer Friendly Version Susret potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike prof. dr Z.Mihajlović sa ministrom energetike Rumunije V.Popeskuom povodom 50. godišnjice HE „Đerdap 1“ @ 20 May 2022 03:19 PM
 
 
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović danas je, zajedno sa rumunskim ministrom energetike Virđilom Danijelom Popeskuom, prisustvovala obeležavanju 50. godišnjice puštanja u rad HE „Đerdap 1“. Zvaničnim delegacijama obe zemlje pridružili su se i ambasador R.Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević te ambasadorka Rumunije u R.Srbiji Silvija Davidoju. 
 
Ovom prilikom održan je i bilateralni sastanak dva ministra, a u fokusu razgovora bili su povezivanje u gasnom sektoru, alternativni pravci i dobavljači gasa, posebno u kontekstu aktuelne energetske krize, regionalna energetska infrastruktura i njena zajednička izgradnja, povećanje proizvodnih energetskih kapaciteta i novi projekti u oblasti elektroenergetike, posebno RHE „Đerdap 3“, koji je od regionalnog značaja i važan za balansiranje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.  
 
U vezi sa povezivanjem Srbije i Rumunije gasnom interkonekcijom, ministarka Mihajlović je istakla da će R.Srbija u 2022. godini završiti projektno-tehničku dokumentaciju. Dogovoreno je da se u što skorijem periodu održi naredno zasedanje Mešovite komisije za Đerdap, kao i formiranje operativnih timova, a razgovarano je i o mogućnostima izgradnje naftovoda od naftnih polja u zapadnoj Rumuniji do R.Srbije.