Printer Friendly Version Сусрет потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике проф. др З.Михајловић са министром енергетике Румуније В.Попескуом поводом 50. годишњице ХЕ „Ђердап 1“ @ 20 May 2022 03:18 PM
 
 
Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић данас је, заједно са румунским министром енергетике Вирђилом Данијелом Попескуом, присуствовала обележавању 50. годишњице пуштања у рад ХЕ „Ђердап 1“. Званичним делегацијама обе земље придружили су се и амбасадор Р.Србије у Румунији Стефан Томашевић те амбасадорка Румуније у Р.Србији Силвија Давидоју. 
 
Овом приликом одржан је и билатерални састанак два министра, а у фокусу разговора били су повезивање у гасном сектору, алтернативни правци и добављачи гаса, посебно у контексту актуелне енергетске кризе, регионална енергетска инфраструктура и њена заједничка изградња, повећање производних енергетских капацитета и нови пројекти у области електроенергетике, посебно РХЕ „Ђердап 3“, који је од регионалног значаја и важан за балансирање нових капацитета из обновљивих извора енергије.  
 
У вези са повезивањем Србије и Румуније гасном интерконекцијом, министарка Михајловић је истакла да ће Р.Србија у 2022. години завршити пројектно-техничку документацију. Договорено је да се у што скоријем периоду одржи наредно заседање Мешовите комисије за Ђердап, као и формирање оперативних тимова, а разговарано је и о могућностима изградње нафтовода од нафтних поља у западној Румунији до Р.Србије.