Printer Friendly Version Međunarodna konferencija i izložba posvećena 100. godišnjici Male Antante @ 9 December 2021 03:06 PM
 
 
 
 
U organizaciji Evropske fondacije Titulesku, uz saradnju sa ambasadama Češke, Slovačke i Srbije u Bukureštu, 09.12.2021. godine, održana je Međunarodna konferencija i izložba posvećena 100. godišnjici Male Antante (1921-2021). Pored eminentnih predstavnika Evropske fondacije Titulesku, MSP Rumunije, zvaničnika iz državnih institucija Češke, Slovačke i Srbije, među kojima se učesnicima obratio i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije Nemanja Starović, kao i predstavnika instituta i akademske zajednice, učesnicima su se obratili i ambasadori Češke, Slovačke i Srbije.
U svom obraćanju, ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević je ukazao da je zajednička konferencija nekadašnjih učesnica Male Antante najbolji način da se obeleži ovako značajan jubilej. 
Podsetio je na doprinos bez presedana koji je Kraljevina Srbija pružila za slobodu Evrope u Prvom svetskom ratu, kada je izgubila više od 1,2 miliona stanovnika, što je predstavljalo trećinu njene celokupne populacije i oko 60% muške populacije. Istakao je da je stvaranje Male Antante proisteklo iz nastojanja njenih država učesnica da osiguraju svoju slobodu i nezavisnost, kao i da je ovaj savez, pored odbrambenog, imao i mnogo širi značaj - strateški, politički i ekonomski. Kroz saradnju i uzajamno poštovanje, uz deljenje zajedničkih vrednosti i vizija, države članice su postigle ono što bi bilo nedostižno za svaku od njih pojedinačno. 
U tom smislu, ukazao je da značaj povezivanja država u saveze i organizacije u okviru kojih zajednički i snažnije zastupaju svoje interese važi i danas, čak više nego ranije, a imajući u vidu prirodu aktuelnih bezbednosnih pretnji i izazova, koji ne poznaju granice i koji zahtevaju zajednička rešenja. Naglasio je da je Srbija spremna da odgovori na sve izazove današnjice i da, s tim u vezi, odgovorno gradi saradnju na svim nivoima i sa svim partnerima, rukovodeći se prvenstveno svojim strateškim prioritetom - članstvom u EU. 
Ukazavši da je EU najveći mirovni projekat u istoriji, koji je uspeo da pomiri evropske nacije različitog političkog, bezbednosnog i kulturnog nasleđa, podsetio je da su naše nekadašnje saveznice u okviru Male Antante danas članice EU, a da je R.Srbija država kandidat, u pregovorima za članstvo u EU. Posebno je informisao o čvrstim vezama RS i EU i saradnji koja se ostvaruje sa njenim članicama i institucijama u svim oblastima, uključujući i ekonomsku, ali i bezbednosnu. Podsetio je na značajan doprinos R.Srbije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, posebno u okviru učešća u EU operacijama za upravljanje krizama. Naglasio je da je Srbija pouzdan i lojalan partner koji je svoj doprinos posebno pokazala po pitanju migrantske i zdravstvene, pandemijske krize.
Ambasador Tomašević se osvrnuo i na drugi savez koji u današnje vreme povezuje nekadašnje saveznice Male Antante – NATO. Ukazao je da Srbija sledi politiku vojne neutralnosti, koja podrazumeva nepristupanje vojnim savezima, ali da je to ne sprečava da razvija uspešnu saradnju sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir. Ukazao je i da su R.Srbija i NATO čvrsto povezani zajedničkim interesom očuvanja bezbednosti na Zapadnom Balkanu i na značaj Misije KFOR na Kosovu i Metohiji, zahvalivši se državama učesnicama na njihovom doprinosu u okviru ove Misije.
Nadovezao se ovde i na članstvo svih nekadašnjih učesnica Male Antante u Ujedinjenim nacijama, ističući da su ciljevi i principi ove organizacije danas od suštinskog značaja, posebno ukazujući na poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država.
Naglasio je da smo zahvalni svim državama koje poštuju i teritorijalni integritet R.Srbije i koje dele našu poziciju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, izražavajući zadovoljstvo što na ovakvu vrstu podrške nailazimo i među nekadašnjim saveznicima iz Male Antante.
Ambasador Tomašević je istakao da je Srbija ponosna na svoje učešće u Maloj Antanti i na odnose koje je kroz istoriju izgradila sa njenim državama učesnicama – Rumunijom, Češkom i Slovačkom, ukazavši da nam, u vidu zajedničkog cilja, preostaje još samo razvijanje zajedničke saradnje u okviru EU, kada R.Srbija ostvari punopravno članstvo. S tim u vezi, izrazio je očekivanje da će naše saveznice iz Male Antante nastaviti da nas čvrsto podržavaju i u ostvarivanju ovog cilja.