Printer Friendly Version Амбасадор Томашевић положио венце страдалима на фронту у Добруџи, током Првог светског рата @ 12 November 2021 10:09 AM

 

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2021. године, амбасадор Стефан Томашевић је одао почаст и положио ловоров венaц на Спомен костурницу у Међидији, посвећену палим борцима Прве српске добровољачке дивизије који су се борили на фронту у Добруџи. 

У свом иступању, амбасадор Томашевић је указао да на овом месту почива око 8.000 наших предака и истакао понос и захвалност са којима се односимо према њиховом херојству, храброј и достојанственој борби на фронту у Добруџи, где су дали своје животе за мир, слободу и боље сутра. Нагласио је да нас њихова борба и жртва, раме уз раме са румунским и другим саборцима, подсећа на значај очувања и јачања добрих односа са пријатељским државама, јер само заједно можемо да одбранимо вредности које су нам наши преци оставили у аманет. Захвалио се румунским пријатељима на њиховом доприносу у очувању сећања на српске жртве, али и на жртве свих оних који су своје животе дали у Првом светском рату. 

Амбасадор Томашевић је положио венце и на спомен обележје страдалим Чесима, који су се борили заједно са нашим војницима, и на спомен плочу постављену у име сећања на Елси Инглис и „Болнице шкотских жена“. Венце су положили и заменик градоначелника Међидије Никулае Паун, амбасадорка Чешке Републике у Букурешту Халка Кајзерова, командант Гарнизона општине Међидија Еуђен Калин, у име Министарства националне одбране Румуније, поручник у пензији Корнелија Приотеаса из румунског Удружења бораца, као и представници Војске Румуније и локалних служби општине Међидија.